Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 17 jun 2019 11:16

Subaru och Toyota utvecklar fyrhjulsdriven elbil

Nästa år visas Subarus elbil upp på olympiska spelen i Tokyo.

Nästa år visas Subarus elbil upp på olympiska spelen i Tokyo.

Foto: Subaru

Eldriven och med fyrhjulsdrift samt solid-state-batterier. Subarus och Toyotas suv i C-segmentet ska visas upp under de olympiska spelen i Tokyo nästa år.

Till de olympiska spelen i Tokyo nästa år ska Subaru presentera en fyrhjulsdriven elsuv i C-segmentet. Bilen ska bygga på en vidareutveckling av Subaru Global Platform som bland annat modellerna Impreza och XV baseras på. Plattformen har haft säkerhet i fokus och har även konstruerats för att kunna ta del av framtida elektrifierade drivlinor.

Den utvecklade plattformen presenteras som e-TNGA – alltså samma som Toyotas dito för sina kommande bilmodeller. Bilen kommer att säljas både som både Subaru och Toyota. Inte så ögonbrynshöjande som de låter då tillverkarna tidigare har samarbetet med sportbilen Subaru BRZ/Toyota GT86.

Solid-state-teknik

Den eldrivna suven utvecklas av ett joint-venture-företag där Toyota, Subaru, BYD och Panasonic ingår, de sist nämnda står för batterierna som med sin solid-state-teknik ska erbjuda förbättringar när det kommer till såväl laddningstid, kapacitet som värmetålighet jämfört med litiumjonbatterier.

I Japan hårdsatsar man på batteritypen och staten har skjutit till motsvarande 124 miljoner kronor i ett projekt kallat Libtec där bland annat Toyota, Nissan, Honda, Panasonic och Yuasa ingår.