Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 jun 2018 14:00

Studie: Bilhandlare vill inte sälja elbilar

Intresset för elbilar ökar för varje dag. Men för elbilsköparen kan det vara svårt att hitta rätt.

En färsk undersökning visar att bilhandlarna inte är så intresserade av elbilar.

– Vi måste utbilda och förbereda dem på framtiden. Kunskap och mod är rätt redskap, säger Charlotte Eisner på Defacademy, som ska utbilda bilhandlare i Sverige.

Bilindustrin står inför en massiv förändring där flera tillverkare mångmiljardsatsar på nya elbilar. Men återförsäljarledet, bilhandlarna, verkar ha svårt att hänga med.

En färsk undersökning från University of Sussex och Aarhus universitet visar att bilhandlare i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge hade dålig koll på elbilar och deras prestanda och att de till och med undanhöll kunder information om de elbilar som fanns att köpa.

LÄS MER: Så väljer du rätt laddbox till din laddbara bil 

Bilhandlarna var mer benägna att visa bilköparna bensin- och dieselbilar där säljaren också hade en större kunskap.

Charlotte Eisner är global försäljnings- och marknadschef på DEFA e-mobility som bland annat säljer laddlösningar för elbilar.

– Vi såg den här bristen hos återförsäljarna tidigt och därför skapade vi Defacademy som bland annat utbildar återförsäljare.

– Kunskap och mod är viktiga redskap och vi har ett färdigt paket för att lära återförsäljare allt om e-mobility.

LÄS MER: Så söker du bidrag till din laddbox 

Flera nya elbilar på gång

I Sverige väntas elbilsförsäljningen ta fart rejält under det kommande åren med flera nya bilar på marknaden. Hyundai och Kia kommer med elbilsversioner av småsuvarna Kona och Stonic, Jaguar börjar sälja sin snygga I-Pace och efter sommaren ska såväl Audi e-tron som Mercedes EQC ha sina världspremiärer. Under nästa år ska Volvo visa sin nya elbil och Volkswagen och BMW har varsitt modellprogram för elbilar runt hörnet.

Försäljningen av laddhybrider har också ökat och väntas stiga ytterligare när den nya fordonsskatten träder i kraft den 1 juli. Då får alla nya bilar med höga utsläpp av koldioxid en högre skatt under de första tre åren.

Sedan årsskiftet kan svenska fastighetsägare och villaägare söka bidrag för installation av laddplatser och laddboxar. Bidraget är en del i regeringens omställning mot en fossilfri fordonsflotta. 

LÄS MER: 10 bilklipp innan skattesmällen