Stort prisras för begagnade dieselbilar senaste året

Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Värdet på begagnade dieselbilar har rasat det senaste året. 

Och trots att prisfallet bromsats de senaste veckorna riskerar många svenska bilägare att förlora tusentals kronor på sin bil.

Prat om kommande miljözoner, förbud mot äldre dieselbilar och ny fordonsskatt. Den stora osäkerheten på bilmarknaden har fått många bilköpare att välja bort dieselbilen.

Antalet begagnade dieselbilar his handlarna har ökat och med begränsad efterfrågan och ökad tillgång så sjunker priserna. 

Statistik från bilvärderingssajten AutoUncle visar att toppnoteringen för det genomsnittliga priset på en dieseldriven bil hos en återförsäljare i Sverige var 241 559 kronor. Priset noterades i juni 2016 och gällde de dieselbilar nyare än 2008 som var till salu hos svenska återförsäljare.

Sen dess har priset gått lite upp och ner för att till slut börja falla rejält hösten 2017. Under de månader dieseldebatten var som allra hetast föll priset rejält för att i mars 2018 nå bottennoteringen 214 741 kronor. Det är alltså ett prisfall på genomsnittsvärdet på cirka 30 000 kronor.

Så här har andrahandsvärdet för dieselbilar utvecklats sedan 2015.
Foto: AutoUncle

LÄS MER: Så ska bilarna förbjudas i miljözonerna 

Miljözoner redan 2020

Under de första veckorna i april – efter det att regeringens förslag på miljözoner presenterats – har genomsnittspriset återhämtat sig en del. Men snittpriset för april 2018 ligger trots det klart under priset för samma månad 2017 och 2016. 

Ute i Europa fortsätter försäljningen av nyare dieselbilar att rasa och trots att flera biltillverkare behöver sälja dieselbilar för att nå sina klimatmål är det svårt att övertyga kunderna.

De första miljözonerna – där äldre dieselbilar förbjuds på vissa platser – kan införas så tidigt som 1 januari 2020. De tuffare miljözonerna kan träda i kraft sommaren 2022.

LÄS MER: Så vill ditt parti göra med dieselförbud och miljözoner 

Annons:
Annons: