Snart kan elbilar laddas på sekunder – med nytt batteri

Idag laddas elbilar antingen i så kallade snabbladdare vid parkeringar...
Foto: SHUTTERSTOCK
... eller genom långsammare laddning hemma, här på elbilspoolen i Göteborg.
Foto: ROGER LUNDSTEN

Räckvidd och svårighet att ladda är ett starkt argument emot elbilar. 

Men nu kan de problemen vara ett minne blott.

Forskare i Skottland har tagit fram en ny batteriteknik som gör att en elbil kan laddas lika snabbt som en bensin- eller dieselbil, rapporterar Sky News.

Hur laddningen ska lösas på ett bra sätt är en av de stora frågorna som måste lösas om elbilar ska slå igenom på bred front. Ett förslag har varit att tillåta laddning i lyktstolpar, och regeringen satsar miljoner på utbyggnad av laddboxar.

En stor diskussion har handlat om huruvida infrastrukturen behöver byggas för snabbladdning eller om det räcker med långsammare laddning, till exempel över en natt. Men den diskussionen kan nu vara ett minne blott, efter att forskare i Skottland tagit fram ett nytt system för att lagra energi och överföra elektricitet.

De kallar det för ett flödesbatteri (”flow battery”). Hur det fungerar är inte helt simpelt, men batteriet är fyllt med en vätska som kan förvara mycket mer energi än dagens batterier. Genom nanomolekyler kan det enligt forskarna ladda mycket snabbare än i dag, både med el och med vätgas.

LÄS MER: Centerpartiets förslag – låt elbilar ladda i lyktstolpar

Flödesbatteriet fungerar genom nanoteknik

Flödesbatteriet har tagits fram av professor Leroy Cronin och hans kolleger Mark Symes och Jia Jia Chen vid universitetet i Glasgow.

– För att system för förnybar energi ska vara effektiva i framtiden behövs effektiva energilagringssystem för att jämna ut toppar och dalar i tillgången på energi, säger Leroy Cronin till Sky News.

Om det här blir verklighet i vanliga elbilar krävs att batterierna går att massproducera och att de inte blir för dyra. Men om det går skulle det i framtiden gå att ladda en elbil lika snabbt som det går att tanka en bensin- eller dieselbil.

LÄS MER: Expertens val – de 10 bästa elbilarna just nu

Annons:
Annons: