Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 aug 2018 13:14

Snart kan du se bränslets miljöpåverkan vid pumpen

Snart ska man kunna se vad drivmedlet innehåller vid pumpen.

Snart ska man kunna se vad drivmedlet innehåller vid pumpen.

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

2020 ska det framgå hur stor miljöpåverkan de olika drivmedlen har vid pumpen. 

Det beslutar regeringen i dag, uppger DN.

– Det ska tydligt framgå bränslets klimateffekt, typ av råvara och råvarans ursprungsland, säger miljöminister Karolina Skog (MP), till tidningen. 

Föreningen Gröna Bilister har länge drivit frågan om att den som tankar tydligare ska kunna se de olika drivmedlens miljöpåverkan. 

Nu fattar regeringen beslut om en förordning som innebär att kunderna får en utförlig redovisning av innehållet direkt vid pumpen. Tanken är att bilister lättare ska kunna göra ett klimatmedvetet beslut. 

– Vi vill öppna upp en konsumentvara som i dag är väldigt hemlig så  att konsumenten får bättre information om drivmedlet. På pumpen ska det framgå drivmedlets klimateffekt, råvara och råvarans ursprungsland, säger Karolina Skog (MP) till DN.

LÄS MER: Hyrde lyxbil – fick 425 000 kronor i fortkörningsböter 

”Miljödiesel från Piteå eller diesel från Putin”

Även i oppositionen finns det stöd för reglerna. Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson hos Centerpartiet, välkomnar beslutet:

– Jag tycker att det är på tiden att regeringen genomför det här, det är något som vi i Centerpartiet har drivit länge. Det är viktigt att det blir på pumpen så att jag som konsument kan välja mellan miljödiesel från Piteå och diesel från Putin. 

Men drivmedelsbolagen är kritiska till hur märkningen ska fungera i praktiken. De menar att informationen snabbt förlorar sitt värde på grund av att den redovisas med ett års eftersläpning. Det är alltså genomsnittsvärden för 2019 som kommer att synas på mackarna 2020. 

Ett annat frågetecken är huruvida en märkning kommer påverka bolagen att använda högre andelar av miljövänligt bränsle. Sedan den 1 juli i år, i och med den så kallade reduktionsplikten, måste de redan använda givna mängder biodrivmedel. 

LÄS MER: Han kör historiskt långt med elbil – för att inspirera andra