ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Skattesmäll kan vänta husbilsägare

En ny husbil kan få väldigt hög fordonsskatt om regeringens förslag blir verklighet.

En ny husbil kan få väldigt hög fordonsskatt om regeringens förslag blir verklighet.

1/1

Skattesmäll kan vänta husbilsägare

Regeringens förslag om höjning av bilskatten kan slå hårt mot husbilsägare. 

Enligt tidningen Husbil & Husvagn kan kostnaden för ett normalstort fordon landa på upp emot 25 000 kronor per år. 

Regeringens så kallade "bonus malus"-förslag innebär att de som köper nya bilar med högre utsläpp ska beskattas extra hårt de tre första åren. Pengarna ska sedan gå till en bonus som betalas ut till dem som väljer miljövänligare fordon, där maxbeloppet är 45 000 kronor. 

För ägare av en normalstor husbil kommer förslaget att leda till betydligt högre kostnader. Tidningen Husbil & Husvagn använder sin redaktionsbil, med ett utsläpp på 219 gram koldioxid per kilometer, för att illustrera hur den årliga skatten kommer att öka från 6 734 till 14 795 kronor om förslaget blir verklighet. 

Blir ännu mer med nya mätmetoder

I realiteten kommer höjningen med största sannolikhet att bli högre än så, eftersom EU beslutat om att introducera nya mätmetoder för utsläppet av koldioxid. I promemorian antar man att det angivna koldioxidutsläppet för den genomsnittliga bilen kommer att räknas upp med 10 procent med den nya körcykeln. Och högre siffror ger högre skatt. 

LÄS MER: Nya EU-regler ger ÄNNU högre skatt

Men enligt organisationen Transport & Environment rör det sig snarare om 30-40 procent. Stämmer den prognosen släpper husbilen i fråga ut upp till 307 gram koldioxid per kilometer på papperet. Det innebär en årlig skatt på hela 24 684 kronor, förutsatt att den köpts ny efter att förslaget trätt i kraft den första juli 2018.

Det är beloppet som ska betalas under de tre första åren. Sedan hamnar skatten återigen på dagens nivå.