Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 jan 2017 16:00

Se nya Tesla-dödaren – blir snabbaste elbilen

Faraday Future FF91 är nu produktionsklar.

Faraday Future FF91 är nu produktionsklar.

1/4

Foto: Faraday Future

FF91 har kameror i stället för backspeglar.

FF91 har kameror i stället för backspeglar.

2/4

Foto: Faraday Future

Den har inte heller dörrhandtag. Bilen känner igen ägaren och öppnar dörren automatiskt.

Den har inte heller dörrhandtag. Bilen känner igen ägaren och öppnar dörren automatiskt.

3/4

Foto: Faraday Future

4/4

Foto: Faraday Future

Det är inte bara de etablerade biltillverkarna som utmanar Tesla på elbilsmarknaden.

Faraday Future-modellen FF91 är ett exempel på att fler kan - och vill sälja coola, snabba och lyxiga elbilar.

Den stora teknikmässan CES i Las Vegas pågår för fullt och flera av de stora och etablerade biltillverkarna finns på plats. Renault/Nissan-chefen Carlo Ghosn håller ett stort tal och bland montrarna finns bland annat BMW och Mercedes.

Men kanske är det utanför de allra största som de bästa nyheterna finns. För vad sägs om den produktionsklara modellen Faraday Future FF 91? Bilen beskrivs som en rymlig crossover med teknik för att vara självkörande, en acceleration 0-100 km/tom på cirka 2,4 sekunder, ett stort och rejält baksäte, gott om utrymme för alla inuti bilen och framför allt en räckvidd på över 70 mil på ren el.

Kör och parkerar av sig själv

Enligt Faraday Future är litiumjonbatterierna på 130 kWh, tillverkade av LG Chem och av formen cylindriska celler. Uppgifter i Teknikens Värld säger att bilen ska kunna laddas med alla dagens standarder och som allra snabbast fylla batterierna med energi på 4,5 timmar.

FF 91 har en suv-lik framtoning även om markfrigången inte är speciellt hög. Tekniken för självkörande är avancerad då FF 91 på egen hand - utan förare - kan leta upp en parkeringsplats och ställa sig tillrätta där.

Faraday har tagit efter Teslas idé med dörrar utan handtag. När du närmar dig bilen känner bilen med hjälp av kameror igen ditt ansikte och dörrarna öppnas. Någon nyckel behövs inte. Men det är oklart hur tekniken fungerar en mörk svensk vinterkväll då föraren kommer med både halsduk och mössa.

 LÄS MER: Studie: De flesta i USA vet inte att elbilar finns

Kostar som Mercedes S-Klass

FF 91 är kvar för produktion och ska levereras under 2018. Redan i dag kan du mot en handpenning på måttliga 45 000 kronor köpa en bil. Slutpriset är inte klart men räkna med något i trakten av en Mercedes S-klass. Den allra första serien FF 91 ska omfatta totalt 300 bilar.

Bakom Faraday Future - som debuterade på den stora teknikmässan CES förra året - står den kinesiske miljardären Jia Yueting. Yueting finns även med bakom en annan stor Tesla-utmanare, Kalifornien-baserade Lucis Motors, som säger att deras lyxiga och snabba elbil ska stå klar 2019.