Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 18 aug 2017 16:06

Schweiz stoppar försäljningen av Porsche

Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Myndigheterna i Schweiz har fått nog av dieselfusket.

Nu stoppas försäljningen av Porsche Cayenne med den trelitersdiesel som har felaktiga utsläppsvärden.

För första gången stoppas en bil på grund av att den inte håller vad typgodkännandet säger. Myndigheterna i Schweiz stoppar tillfälligt all försäljning av Porsche Cayenne. Förbudet från att sälja bilen gäller den Cayenne med den trelitersdiesel som Porsche tidigare erkänt innehåller en programvara som manipulerar testresultat och utsläppsvärden.

Flera myndigheter har kritiserat för att de inte stoppat försäljningen av de dieselbilar som omfattas av Volkswagen-gruppens omfattande återkallelsekampanj. Kritiska politiker menar att hela dieselskandalen kunde ha stoppats från att växa om bara myndigheterna gjort sitt jobb och dragit in sitt godkännande av de aktuella dieselbilarna.

LÄS MER: Diesel hett ämnde i tyska valet 

Cayenne ska återkallas

Dieselskandalen briserade hösten 2015 då myndigheter i USA upptäckte att Volkswagen fuskat och manipulerat bilar som testats. Bilarna fick i de avgörande testerna lägre utsläppsvärden än de hade under körning utanför testlokalerna.

Volkswagen har erkänt fusket och lovat at åtgärda de bilar som har den aktuella mjukvaran. I juli i år erkände Porsche att det finns felaktig mjukvara i ett antal Cayenne-bilar med dieselmotorn på tre liter. Bilarna ska återkallas.

LÄS MER: Porsche återkallar 21 500 Cayenne - svenskar berörs

Dieselskandalen har bland annat fått till följd att flera städer i Europa vill förbjuda dieselbilar och Volkswagen har tvingats skynda på sin utveckling av elbilar.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som ofta försvarat den stora tyska bilindustrin, har tvingats medge att dieselmotorns dagar är räknade och under den pågående valkampanjen har Merkel försökt att gå en svår balansgång mellan väljarnas och miljörörelsens krav på tuffare tag mot den industri som sysselsätter drygt 800 000 biljobbare i Tyskland.

Andra länder i Europa väntas följa efter om eller när Tyskland inför förbud och restriktioner mot dieselbilar.