Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 1 jun 2018 13:06

Säljrekord för personbilar – Volvo V90 toppar majlistan

Volvo V90 (och S90) sålde allra bäst av personbilarna i Sverige under maj 2018.

Volvo V90 (och S90) sålde allra bäst av personbilarna i Sverige under maj 2018.

1/2

Foto: VOLVO

På säljlistans andraplats – inte helt ovanligt – Volkswagen Golf.

På säljlistans andraplats – inte helt ovanligt – Volkswagen Golf.

2/2

Foto: VOLKSWAGEN

Försäljningen av fordon fortsätter att gå starkt i Sverige – det har aldrig sålts så många personbilar under en majmånad tidigare.

På den laddbara fronten var det lite lugnare.

– Alla elbilar får högre klimatbonus 1 juli så nybilsköparna väntar, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

När maj månads bilförsäljning rapporterats in så är topplistan sannerligen inte överraskande. Det är Volvo och Volkswagen som dominerar.

Bästa av alla gick det för Volvo V90/S90 som såldes i 2 555 exemplar. Knappt 1 000 exemplar längre ner återfinns VW Golf på en andraplats. Sedan är det XC60, Passat, V60, Tiguan om vartannat. Fiat Ducato, Renault Clio, Skoda Octavia och Kia Ceed tar de fyra sista placeringarna på topp 10-listan.

– Många av våra bilar attraherar de svenska köparna. Det är förstås glädjande att se hur Volvo X40 tar sig uppåt. Både här hemma och globalt är intresset för vår första kompakta SUV långt över förväntan, konstaterar Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

XC40 såldes i 517 exemplar.

Bil Swedens vd Mattias Bergman kommentar månadens bilförsäljning så här:

– Det var en fortsatt mycket stark bilmarknad i maj. Nyregistreringarna av personbilar ökade med 6,7 procent och lätta lastbilar ökade med 32,7 procent. Både personbilar och lätta lastbilar nådde sin högsta nivå någonsin för en majmånad. Hittills i år har personbilsregistreringarna ökat med 2,6 procent och lätta lastbilar har ökat med 8,3 procent.

Totalt nyregistrerades 37 687 personbilar i maj 2018. I fjol var motsvarande siffra 35 326.

LÄS ÄVEN: Köpa bil – det här måste du veta innan 

Nya fordonsskatten och klimatbonusen påverkar

Annars är det effekterna av de kommande förändringarna i fordonskatten, bonus malus-systemet, som märks mest.

– Systemet gäller för alla lätta fordon som nyregistreras från 1 juli och innebär i många fall en kraftigt höjd fordonsskatt under de tre första åren och fordonsköparna är därmed angelägna om att få dessa så kallade ”malusbilar” registrerade före halvårsskiftet. I maj är det framför allt den kraftiga uppgången av lätta lastbilar som kan hänföras till en Bonus malus-effekt. Detta eftersom fordonsskatten på lätta lastbilar kommer att öka kraftigt och där finns det dessutom i dagsläget få alternativ på bonussidan, fortsätter Mattias Bergman.

Det här kan vara en av förklaringarna till exempelvis Fiat Ducatos starka försäljning – 941 bilar.

Nyregistreringarna av elbilar och laddhybrider ökade med 28 procent i maj, men andelen av dessa så kallade supermiljöbilar var lägre jämfört med tidigare månader under 2018.

– En förklaring är långa leveranstider för vissa modeller, där efterfrågan är större än produktionskapaciteten. En annan förklaring är att alla elbilar och många laddhybrider som nyregistreras från 1 juli får en högre så kallad klimatbonus jämfört med dagens supermiljöbilspremie, så många nybilsköpare väntar. Vi räknar med att andelen laddbara bilar kommer att öka under det andra halvåret för att nå drygt nio procent för hela innevarande år, säger Mattias Bergman.

– För att motverka att laddbara bilar exporteras till utlandet är det viktigt att även styrmedel som stimulerar användandet införs och inte bara stimulanser vid bilköpet. Det kan vara lägre p-avgifter och lägre trängselskatt för laddbara fordon samt besked om att laddhybrider tillåts i framtida miljözon 3, fortsätter Mattias Bergman.

Andelen dieselbilar har sjunkit men fallet verkar till viss del ha avstannat just nu, omkring 40 procent av försäljningen. I maj var 38,6 av bilarna som såldes dieseldrivna, att jämföra med 51,2 procent i maj förra året.

LÄS ÄVEN: Här är 22 familjebilar med dyra fel