Sålde krockskadade USA-bilar – åtalas

Kunderna hade ingen aning om att bilarna de köpt var krockskadade objekt från USA. Bilen på bilden har inget samband med åtalet.
Foto: Chris Ryan / GETTY IMAGES OJO IMAGES RF

BROTT. Tre personer i Halland åtalas misstänkta för grovt bokföringsbrott sedan de handlat med krockskadade bilar för mångmiljonbelopp.

Trion misstänks ha köpt krockade bilar i USA, låtit reparera dem i Litauen – och sedan sålt fordonen vidare till ovetande kunder i Sverige.

Enligt åtalet vid Varbergs tingsrätt ska de misstänkta bilförmedlarna under 2013 och 2014 ha sålt minst 54 bilar till ett sammanlagt värde av 8,4 miljoner kronor, skriver Hallands Nyheter. Att merparten av bilarna köpts krockskadade på auktion i USA fick de blivande ägarna aldrig veta.

Erkänner bara bilförmedling

Själva har de tre i förhör hävdat att de enbart förmedlat bilarna mellan privatpersoner i Litauen och Sverige. Enligt skattemyndigheten finns dock inga belägg för att betalningarna från Sverige skulle ha gått till litauiska privatpersoner. Verket anser att det rör sig om handelsverksamhet och inte förmedling.

Chefsåklagare Lars Lithner har valt att åtala de tre – en kvinna och två män – för grovt bokföringsbrott.

– Jag har gjort det enklare för mig och bara gått igenom rena felaktigheter i bokföringen. Huruvida det finns andra brott här får det vanliga åklageriet utreda. Vi utreder bara de ekonomiska delarna, säger chefåklagare Lars Lithner på Ekobrottsmyndigheten.

JAN-ERIK BERGGREN: Sluta lura bilköparna

Annons:
Annons: