ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så slipper du gå ur bilen för att betala bensin

Publicerad 16 feb 2017 16.44
Allt om bilar>Bilnyheter
Det är Jaguar som utvecklar tekniken tillsammans med Shell.

Det är Jaguar som utvecklar tekniken tillsammans med Shell.

1/2

Foto: Jaguar

2/2

Foto: Theo Elias Lundgren

Jaguar bygger tillsammans med Shell ett betalsystem där du betalar bränsle via en app i bilen.

Andra tillverkare väntas följa efter och erbjuda flera olika betallösningar för bilägare som inte vill kliva ur bilen.

Det finns allt färre mackar i Sverige som erbjuder tankning och betalning vid bilen. I dag är det vanligaste att betala bränslet med kort vid pumpen eller att gå in i butiken.

Men båda betalsätten anses av många som osäkra och obehagliga. Det kan också finnas en rad anledningar till att bilägaren inte vill lämna bilen. Sovande barn, hundar och risken för stöld är bara några.

Många känner också ett obehag över att använda betalkort vid pumpen med allt vad det innebär av risk för så kallad skimning eller att tjuvar kommer över koden.

Nu är en lösning knappt ett år bort.

Betala med mobilen

Jaguar har utvecklat ett betalsystem tillsammans med Shell där du via bilens internetuppkoppling betalar ditt bränsle via PayPal eller Apple Pay.

Volvo och Audi är två andra tillverkare som redan lanserat olika betallösningar och vi kan räkna med att fler servicestationer - både för bränsle och snabbmat - snabbt kommer att erbjuda betalning via bilen.

Jaguar ska erbjuda servicen till modellerna F-Pace, XF och XE från och med modellår 2018. Vi kan räkna med att servicen även erbjuds i nya E-Pace.

Däremot behöver du fortfarande gå ur bilen för att tanka bränsle - i alla fall tills vi får induktionsladdning till batterier via plattor i marken.

 LÄS MER: Jaguar vässar F-Type – här de är nya bilarna