Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 jul 2019 07:00

Så sätter Volvo-cheferna press på regeringen

Martin Lundstedt, vd för AB Volvo.

Martin Lundstedt, vd för AB Volvo.

1/2

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars.

2/2

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

VISBY. Två tungviktare i svenskt näringsliv sätter press på regeringen.

AB Volvos vd Martin Lundstedt vill se en snabbare elektrifiering och fler goda exempel.

– Electric City i Göteborg är bra men nu vill jag se 15 000 Electric City, sa Martin Lundstedt när han träffade infrastrukturministern Tomas Eneroth.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson vill se en ökad satsning på vidareutbildning och en generösare expertskatt.

Under politikerveckan i Almedalen är det inte bara allmänhet, organisationer och journalister som får chansen att träffa ministrar, riksdagsmän och andra politiker. Almedalen är kanske framför allt en mötesplats för svenskt näringsliv och den politiska makten.

När AB Volvos vd Martin Lundstedt på ett seminarium träffade Svenskt Näringslivs Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi och miljö, samt inte minst infrastrukturministern Tomas Eneroth (bilden nedan), passade Lundstedt på att försöka trycka på gasen i omställningen till elektrifierade fordon. 

Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister.

Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP

– Vi är helt överns om omställningen och jag önskar nu att vi kan göra det här med hastighet. Vi bör visa vad vi kan och bygga goda exempel, sa Lundstedt och vände sig direkt till Eneroth.

LÄS MER: Samuelsson fortsätter som vd för Volvo Cars 

Permanent världsutställning

Infrastrukturministern svarade med att räkna upp flera initiativ som tagits och som ska göra Sverige till en ”permanent världsutställning som visar omställningen”. Eneroth vill skapa förutsättningar för näringslivet att kunna utveckla och forska i elektrifierade fordon, självkörande transporter och digitala tjänster.

– Det är bra men det går inte tillräckligt snabbt. Det är viktigt att vi kan testa i en region, göra ett tryckprov och sen skala upp, sa Lundstedt och Eneroth var med på noterna:

– Det ät dags att gå in i ”actionläge”, sa infrastrukturministern Eneroth, som numera är chef också för digitaliseringen då hans departement fått utökat ansvar.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson lämnade elektrifieringsfrågorna till sin strategichef Mårten Levensstam. Själv ägnade Samuelsson stora delar av de två dagarna i Visby åt att prata vidareutbildning och kompetensutveckling.

Den som fick ta emot Samuelssons önskelista på åtgärder var Matilda Ernkrans (bilden nedan), minister med ansvar för högre utbildning. Det är Ernkrans som ska se till att Volvo Cars och andra företag har tillräckligt med kompetens arbetskraft att anställa.

LÄS MER: Volvos vd om Donald Trumps handelskrig 

Samuelsson behöver nyanställa

Men enligt Samuelsson handlar hans problem allt mer om att vidareutbilda de som redan finns i företaget.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Foto: SVEN LINDWALL

– Vi har bra högskolor och jag tror på det livslånga lärandet som Ernkrans pratar om. Men vi måste också importera kvalificerad arbetskraft, fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare och vi behöver göra ett stort kompetensskifte.

Samuelsson ville se en generösare expertskatt, skolor och bostäder till de som ska lockas till Sverige samt ett nytt system för kompetensskifte där företag och samhälle hjälps åt att hitta arbetsgivare åt de som måste lämna ett företag.

Seminariet slutade med att Håkan Samuelsson ville utveckla ett nytt omställningsprojekt tillsammans med IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Marie svarade med att det behövs en analys över vilken kompetens som behövs.

Samuelsson tog också Ernkrans på orden när hon pratade om det livslånga lärandet och såg fram emot att högskolor och universitet ska kunna ta emot elever under kortare tid och även skapa ett studiebidragssystem för vidareutbildning och kortare kurser.