Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 sep 2019 09:43

Volvo slagna – VW Golf sålde klart bäst i augusti

Det registrerades 19,5 procent fler personbilar jämfört med samma period förra året.

Det registrerades 19,5 procent fler personbilar jämfört med samma period förra året.

Foto: JENS MEYER / AP TT NYHETSBYRÅN

Nya siffror från Bil Sweden visar att det registrerades 19,5 procent fler personbilar jämfört med samma period förra året.
– Oro för hur beskattningen kan komma att ändras vid årsskiftet har påverkat, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

I dag presenterade Bil Sweden de nya siffrorna över antalet nyregistrerade bilar för föregående månad. Den modell som hade flest nyregistreringar i augusti var Volkswagen Golf med 1433 exemplar, tvåa var Volvo S/V60 med 1353 och på tredjeplats återfinns Volvo S/V90 med 1035 fordon.

Hos Volvo är man nöjda med att ha två modeller i topp tre. 

– Sommaren för oss är alltid en lugnare period, med semestrar och sommarstängda fabriker. Men vi är nöjda med resultatet och vi ökar drygt 34 procent jämfört med augusti förra året. Det är mer än totalmarknaden som ökade drygt 19 procent, säger Fredrik Isakson, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

På elbilslistan registrerades Tesla Model 3 med 148 stycken, tvåa var Renault Zoe 138, och Nissan Leaf trea med 119 exemplar. Totalt registrerades drygt 29 000 bilar, vilket är en ökning med 19,5 procent jämfört med förra året. 

– Att uppgången blev så pass stor förklaras av att det var låga registreringar i augusti förra året, framför allt för lätta lastbilar, vilket var en följdeffekt av mycket höga registreringar innan det nya fordonsskattesystemet bonus-malus trädde ikraft vid halvårsskiftet. Oro för hur beskattningen kan komma att ändras vid årsskiftet har också påverkat, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden. 

LÄS MER: 8-åring stal föräldrarnas bil och körde 140 km/h

Bil Sweden kritisk till timingen av WLTP:s införande

Från och med årsskiftet införs WLTP i bonus-malussystemet, tidpunkten är Bil Sweden kritisk till. WLTP- värden för koldioxidutsläppen är 20 till 25 procent högre för personbilar jämfört med dagens mätmetod.

– Fordonsindustrin är positiv till att införa WLTP i Bonus-malussystemet. Däremot uppmanar vi regeringen att inte införa den nya mätmetoden för bilars koldioxidutsläpp, WLTP, i bonus-malussystemet redan från årsskiftet, utan avvakta till den större genomgång av systemet som aviserats till år 2021, säger Mattias Bergman. 

Rena elbilar, bilar som enbart drivs på el, ökade med 71 procent jämfört med augusti förra året. Totalt har elbilar en marknadsdel på 4,7 procent jämfört med 1,3 samma period förra året. 

– Slår man ihop rena elbilar och laddhybrider, så är var tionde ny bil som nyregistrerats hittills i år laddbar, säger Mattias Bergman.