Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 maj 2017 08:59

Så luras du på mätarställningen i din bil

Det är enkelt att justera mätaren på din bil.

Det är enkelt att justera mätaren på din bil.

Foto: LOGOFF

Ett telefonsamtal och 1000 kronor.

Mer än så behövs inte för den som vill få sin mätarställning på bilen justerad bakåt.

Bedrägeriet drabbar tusentals bilköpare varje år och gäller även svensksålda bilar.

Exakt hur stort problemet med felaktiga mätarställningar är är svårt att få en inblick i. Det görs få polisanmälningar och de som görs utreds sällan om det inte handlar om ett systematiskt bedrägeri i stor skala.

De som upptäckt att mätaren är felaktig och redan köpt bilen vill sällan berätta om sitt misstag. Men det räcker med en snabb titt på olika internetforum för att förstå att problemet är väldigt utbrett.

– Det finns speciella Facebookgrupper där användarna varnar varandra för bilar som är skruvade och hjälper varandra att söka fram all information/historik på bilar som misstänks vara mätarskruvade, berättar Daniel Junede som hjälper personer som köpt utrustning som kan avslöja fusket.

Enligt Daniel är det i dag lika vanligt med skruvade mätare på svensksålda bilar som på importerade.

– Dom allra flesta justeringar av mätarna som sker, görs här i Sverige, många tror felaktigt att det görs i utlandet innan importerade bilar tas hit. Det är ett utbrett fusk även bland svensksålda bilar. Det är ingen större risk att bli straffad i Sverige och dom straff som finns är inte tillräckligt avskräckande. Det kan vara betydligt hårdare straff för den här typen av brottslighet i utlandet.

LÄS MER: Så lätt avslöjas bluffen 

På internet finns både utrustning som du kan använda för att justera mätarställningen och personer som är villiga att göra jobbet åt dig. Snittpriset för att få sin mätare justerad ligger på 1000-1500 kronor.

– Det är inte svårare än att ringa ett samtal, fem minuter senare står en person med en dator vid din bil och mätaren är fixad, berättar Avid Avini på det tyska företaget Carly som säljer utrustning som spårar fusket.

Daniel Junede hjälper svenskar som köpt utrustning av Avinis företag. Utrustningen säljs från en svensk hemsida.

Är det några speciella bilar som drabbas?

Exklusivare bilar så som BMW, Mercedes och Audi tror jag är mer drabbade än andra märken. Det finns stora pengar att tjäna på att backa mätaren och bilarna håller väldigt hög kvalitet så det går inte att se på skicket att dom har gått längre än vad den nya mätarställningen visar. Det är svårt att manuellt upptäcka en skruvad bil.

Men svenska bilar kontrolleras ju vid besiktningen?

– Det är svårt att manuellt upptäcka en skruvad bil. Det går att försöka följa historiken, men är bilen intagen från t.ex. USA och passerat t.ex. Estland/Lettland/Litauen som är ganska vanligt, så är det ofta svårt att följa historiken. Backas en svensksåld bil mellan besiktningarna så är den också svår att upptäcka. 

Skillnaden på ett par tusen mil på mätaren kan vara värt flera tusentals kronor vid försäljningen av en begagnad bil.

- Den enklaste och vanligaste formen är en snabb justering av mätarställningen, som trots det är väldigt svår att upptäcka vid en manuell kontroll, säger Daniel Junede.