Så klarar du snökaoset allra bäst – 7 viktiga tips

Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Nu är vintern här på allvar och många brottas med att ta sig fram på hala och snömoddiga vägar.

Men det finns några knep att ta till för att förbättra sina chanser när snökaoset är här.

Här är 7 bra snötips.

1. Rätt däck och utrustning

Kommentar: Det går inte att påpeka för många gånger hur viktigt det är med bra vinterdäck. Dubbat eller odubbat spelar mindre roll i sammanhanget, även om de  dubbade generellt sett är allra bäst. Det viktiga är ändå att du har bra vinterdäck med ett bra mönsterdjup och bra dubb, om du kör dubbat. Har du rentav sommardäck eller slitna vinterdäck så är det bäst att ställa bilen hemma. Fyll sen på bilen med frostfri spolarvätska, en bra snöborste och en isskrapa. Det är också bra med en varm filt ifatt du skulle bli stående utmed vägen.

LÄS MER: Då kommer plogbilen till din gata 

2. Gör rent bilen

Kommentar: En viktig detalj är att verkligen sopa bort snö och skrapa bort is från bilen innan du ger dig i väg. Jag ser allt för många som bara gör ett titthål och sen räknar med att bilens värme ska sköta resten. Är det kallt och snöigt så är risken uppenbar att du aldrig får tillräckligt bra sikt. Tänk också på att om det är blötsnö i luften kan du behöva stanna och göra rent vindrutetorkarna ofta för att behålla den fria sikten.

3. Ta tid på dig

Kommentar: Ha inte bråttom utan försök att vara ute i extra god tid. Det går inte att stressa fram i de här förhållandena. Och bli inte uppjagad om du ser att tiden rinner i väg. Det går förmodligen inte heller snabbare att ta någon annan väg. Det kan lätt bli helt stopp i trafiken på grund av olyckor eller att någon fastnat och då är det bra att vara förberedd med en varm filt, tillräckligt mycket bränsle i bilen och laddare till telefonen.

LÄS MER: 11 begagnade bilar du kan lita på i vinter

4. Kör med marginal

Kommentar: Att hålla avstånd är alltid viktigt men extra viktigt när det är halt. Då ger du dig själv och andra möjligheten och utrymme att undvika en olycka. Men avstånd är inte allt. Du behöver vara uppmärksam och tänka på vad du och andra gör. Du behöver köra aktivt och förstå vad som kan hända i en korsning framför dig eller vid en utfart. Tänk extra mycket framåt.

Påpälsade människor som hukar i snödrivan eller i vinden ser eller hör inte så bra.
Foto: Adobe Stock

5. Ge cyklister och fotgängare utrymme

Kommentar: Om det är svårt att ta sig fram på vägen är det minst lika svårt att ta sig fram på gång- och cykelbanor. Påpälsade människor som hukar i snödrivan eller i vinden ser eller hör inte så bra. Bilarnas ljud dämpas också i snön så tänk på att du inte hörs eller syns lika bra. Se upp med fotgängare som vill korsa vägen, med cyklister som kanske vinglar till i snömodden och med barn som hoppar i snödrivorna eller kanar i väg med en pulka. Håll ögonen på saker som händer vid sidan om vägen.

JAN-ERIK BERGGREN: Så klarar du snökaoset på vägen 

6. Se upp med snömodden

Kommentar: När plogbilarna är ute och innan all snö är borta är det lätt att det bli mycket snö i mitten av vägen. Det är förrädiskt att korsa snömodden till exempel vid vänstersvängar eller omkörningar. Försök att känna dig för lite och kör inte för snabbt eller med en för snäv vinkel in i snömodden. Du får lättare sladd i snön och får du dessutom mötande trafik är det stor risk för en allvarlig olycka. Försök att undvika att korsa snömodden om den är djup.

LÄS OCKSÅ: Alla nya bilar 2018 – 88 modeller 

7. Släpp fram snöplogen

Kommentar: Försök att hjälpa lastbilar, plogbilar, vägskrapor och lastmaskiner som arbetar med att få bort snön och bekämpa halkan. Visst kan det vara jobbigt att behöva ligga bakom en plogbil men tänk på att de arbetar för oss. Se också till att följa parkeringsreglerna så att gatorna blir så fria som möjligt för de som arbetar med att röja snön från vägarna – det tjänar vi alla på i längden. Försök inte att pressa dig fram mellan plogbilarna utan respektera de avspärrningar som gjorts.

Annons:
Annons: