Så kan du använda mobilen i bilen – trots ny lag

Foto: HIGHWAYSTARZ / HIGHWAYSTARZ

Från och med i dag är det förbjudet att hålla mobilen i handen när du kör bil.

Men det finns enkla knep för att du ska kunna fortsätta att använda mobilen i bilen när du kör.

Den nya lagen om hur vi får använda mobilen i bilen träder kraft i dag. Håller du i mobilen kan det från och med i dag ge böter eller indraget körkort. Bötesnivån är i dag på 1 500 kronor.

– De flesta vill kunna använda mobiltelefonen i bilen, som GPS eller för att lyssna på musik, säger Gabriel Olsson som är VD på Universal Creation. 

– Men det finns ingen anledning att bli upprörd över den nya lagen. Lagstiftningen är viktig för att öka trafiksäkerheten och den hindrar inte att man fortsätter använda mobiltelefonen i bilen så länge man har en mobilhållare.

Motorbranschen har arbetat för den nya lagen en längre tid.

– Det här är något Motormännen har arbetat för länge och vi välkomnar beskedet som vi tror kommer att vara positivt för trafiksäkerheten, sa Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens Riksförbund när lagändringen annonserades under hösten 2017. 

LÄS MER: Många väntas bryta mot nya lagen 

Knepen för att använda mobilen

Men det går fortfarande att använda mobilen i bilen.

Här är några enkla knep:

1. Mobilhållare

Försäljningen av enkla hållare till mobiltelefonen har rusat de senaste veckorna. Med en hållare kan mobilen finnas nära dig även när du kör och du kan montera hållaren så att du kan använda mobilen utan att behöva hålla i den. Det finns hållare som monteras på instrumentbrädan, i luftutsläppen eller i vindrutan. Och det finns hållare i alla prisklasser.

2. Spegla telefonen i bilen

Flera moderna bilar har en form av spegling av telefonen till bilens informationssystem. De fungerar som regel bra och du kopplar ihop telefonen med bilen via Bluetooth eller sladd. 

3. Apple CarPlay

Har du en Iphone så kan du enkelt koppla ihop telefonen med bilen via funktionen Apple CarPlay. Då får du fram vissa tillåtna appar från telefonen i bilens informationssystem. Tyvärr finns ännu inte Android Auto i Sverige men det finns vissa bakvägar för att även få android-telefoner att fungera med bilen.

4. Handsfree

Det går att använda mobilens handsfreefunktion i bilen men att använda stora och kompakta hörlurar är inte bra, rent av farligt. Ska du använda handsfree så välj de enkla in-ear-lurarna som följer med telefonen och använd helst bara en av dem i örat. Lägg då undan telefonen – du får inte hålla den i handen längre - eller montera den i en hållare.


LÄS MER: Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här 

Annons:
Annons: