ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så imponerar du mest på grannen med din bil

Ferrari är det bilmärke som imponerar mest på grannen.

Ferrari är det bilmärke som imponerar mest på grannen.

1/3

Foto: AUCTIONS AMERICA / SWNS.COM

Vill du imponera på grannen så är det ingen idé att köpa en Toyota.

Vill du imponera på grannen så är det ingen idé att köpa en Toyota.

2/3

Foto: SVEN LINDWALL

Bara var tionde person tycker att en Volvo på parkeringen imponerar.

Bara var tionde person tycker att en Volvo på parkeringen imponerar.

3/3

Foto: CYRIL ZINGARO

Så imponerar du mest på grannen med din bil

Vill du imponera på grannen – välj en Ferrari.

Och det är männen som tycker att det är viktigast med bilen som statusmarkör.

Kvinnor tycker att bland annat utbildning och resor är viktigare.

Män gillar att imponera med sin bil. När KVD Bilpriser med hjälp av Sifo undersökt vad som är den viktigaste statusmarkören kommer bilen på tredje plats, efter bostaden och karriären. 

När kvinnorna svarar på samma fråga hamnar bilen först på sjätte plats. Bilen är den sak där det skiljer mest mellan män och kvinnor när de ska välja statusmarkör.

Bostad och karriär toppar listan för både män och kvinnor men kvinnor tycker att utbildning, hälsa och resor alla är större statusmarkörer än bilen.

Men när män och kvinnor ska välja vilket bilmärke som imponerar mest och är den största statusmarkören är de mer överens.

– Dyra sportbilar är inte helt oväntat de fabrikat som toppar listan av statusbilar, kommenterar Jonas Björkman, vd på bilvärderingsföretaget KVD Bilpriser, i ett pressmeddelande.

Volvo först på elfte plats

Trots att Volvo satsat miljoner på att bygga om sitt varumärke och bli mer premium kommer de först på elfte plats på listan över statusbilmärken på svenska parkeringar. Inte ens supersportbilen Koenigsegg når en topp-tre-plats. När svenskarna ska välja statusbil så är det klassiska märken som Ferrari, Lamborghini och Porsche som gäller. 

Det är fler kvinnor än män som väljer Koenigsegg och kvinnorna gillar också varumärket Tesla något bättre än männen. Det är också fler kvinnor än män som gillar Volvo som statusbil medan ett bilmärke som Audi är mer populärt bland männen som svarat på undersökningen.

Volvo har i alla fall lyckats på hemmaplan då Volvo får mer stöd i hemmastaden Göteborg. Bilen är också en viktigare statusmarkör utanför storstäderna. I Stockholm och Malmö uppger 14 procent att bilen är en av de tre viktigaste statusmarkörerna. På landet är samma siffra hela 21 procent och rikssnittet blir 19 procent.

– Bilen är en viktig statussymbol för svenskarna och speciellt utanför storstäderna, kommenterar Jonas Björkman vd på bilvärderingsföretaget KVD Bilpriser.

Lite överraskande så kommer storsäljande bilmärken som Volkswagen och Toyota långt ner på listan. Det är verkligen inga statusbilar enligt Sifo-undersökningen.