Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 7 feb 2017 14:36

Så hårt kan Volvo straffas av Trump

Trumps föreslagna skatt kommer att drabba Volvo mycket hårt, enligt analytiker. NÄSTA BILD: Så stor blir skatten märke för märke.

Trumps föreslagna skatt kommer att drabba Volvo mycket hårt, enligt analytiker. NÄSTA BILD: Så stor blir skatten märke för märke.

1/2

Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Jaguar/Land Rover drabbas hårdast enligt analysen. Volvo kommer på andra plats.

Jaguar/Land Rover drabbas hårdast enligt analysen. Volvo kommer på andra plats.

2/2

Foto: Baum & Associates

Trumps planerade importskatt kan betyda att en Volvo blir i snitt 70 000 kronor dyrare i USA, rapporterar Bloomberg.

Skatten kan få flera tillverkare att dra sig ur den amerikanska marknaden helt och hållet, spår analytiker på Baum & Associates.

Trumps planerade importskatt kommer att slå hårt mot märken som tillverkar sina bilar helt eller delvis utanför USA:s gränser.

Nu har analysföretaget Baum & Associates undersökt hur de olika biltillverkarna kommer att drabbas.

Prognosen är värst för Jaguar/Land Rover som får ett skattepåslag på i snitt 17 000 dollar per bil.

Men också Volvo får vänta med ett rejält påslag.

Enligt Baum & Associates landar skatten på en Volvo i USA i snitt på 7 600 dollar per bil vilket motsvarar lite drygt 70 000 kronor – en smäll som delvis kommer att tas från företagens vinstmarginaler. Men prishöjningar skulle bli oundvikliga.

Måste flytta tillverkning till USA

Om skatten införs måste tillverkare som Jaguar/Land Rover och Volvo använda sig av amerikanska underleverantörer eller/och bygga bilfabriker i USA för att överleva i landet, enligt Baum & Associates.

Volvo har redan en planerad anläggning i South Carolina där man ska tillverka S60 med start sent 2018.…

Bilmärken som är fullständigt beroende av import, till exempel Mazda och Mitsubishi kan tvingas lämna den amerikanska marknaden helt och hållet.

Enligt Baum & Associates kan skatteförslaget leda till att biltillverkningen i USA ökar med en miljon fordon per år och skapar 50 000 nya jobb.

Kan också slå åt andra hållet

Men skatten drabbar också amerikanska tillverkare som har anläggningar utomlands, exempelvis Mexiko, och som är beroende av underleverantörer utanför USA. Den enda tillverkaren som inte skulle tvingas till prishöjningar är Tesla, enligt Baum & Associates.

I en annan rapport tidigare i veckan spår analytikern Colin Langan på UBS Securities att den föreslagna skatten skulle leda till att bilpriserna i USA i snitt skulle öka med 8 procent – eller 2 500 dollar per bil.

Enligt analysen skulle det räcka för att bilförsäljningen skulle minska i USA med två miljoner bilar årligen. Enligt Langan är det ”osannolikt” att den föreslagna skatten kommer att gå igenom i senaten.

LÄS MER: Volvos systermärke kan stoppas av Trump