Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 jul 2018 16:16

Så blir priset för Volvos första elbil

Volvos suv XC40, här som laddhybrid.

Volvos suv XC40, här som laddhybrid.

1/2

Foto: Volvo Cars

Modellen kommer snart att bli Volvos första elbil.

Modellen kommer snart att bli Volvos första elbil.

2/2

Foto: Volvo Cars

Volvos första elbil blir en elektrifierad version av suven XC40. 

Modellen kommer i slutet av 2019 med ett pris på runt 50 000 dollar, enligt uppgifter till Wards Auto.

– Den kommer att vara lönsam från dag ett. Vi har inga planer på att sälja elbilar till förlust, säger vd:n Håkan Samuelsson i en intervju med tidningen. 

När Volvo invigde sin första amerikanska fabrik passade den svenska tillverkaren också på att berätta mer om planerna för de kommande elbilarna. 

Först ut blir syskonmärket Polestar 2019, med en halvkombi som ska utmana Teslas Model 3. Kort därefter kommer den första utsläppsfria modellen med Volvos emblem i fronten – en elektrifierad version av kompaktsuven XC40. 

På förhand har det ryktats om att priset kommer att landa mellan 35 000 och 40 000 dollar, men i en intervju med tidningen Wards Auto antyder vd:n Samuelsson att det snarare lär hamna någonstans kring 50 000 dollar. 

LÄS MER: ”Många ifrågasätter vad Volvo har i USA att göra”

Annan strategi än konkurrenten Tesla

Tesla har gjort hittills använt en affärsmodell där varje såld bil innebär en kostnad för företaget. När produktionen sedan ökar, och tillverkaren kan förse en större mängd kunder med den "billigare" Model 3, väntas det skuldtyngda bolaget kunna presentera svarta siffror på sista raden. 

Men det är inte en strategi som Volvo vill ta efter. 

– Den kommer att vara lönsam från dag ett. Vi har inga planer på att sälja elbilar till förlust, säger Håkan Samuelsson. 

LÄS MER: Världspremiär – här är nya Volvo S60 

Volvos utvecklingschef: ”Fem elbilar på kort tid”

Från och med 2019 ska alla nya modeller som Volvo visar upp ha en elmotor under huven. Den allra största delen av fordonen kommer att vara hybrider, men från och med att den första helt eldrivna bilen lanserats kommer det fler alternativ utan förbränningsmotor. 

– Efter det kommer ett antal modeller, både från Polestar och Volvo. Vårt mål är att få ut fem elbilar en ganska kort tid efter att vi släppt den första, sa Henrik Green, utvecklingschef för Volvo, när vi träffade honom i den Amerikanska fabriken. 

Volvo XC40 vann tävlingen Car of the Year