Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 apr 2017 21:14

Så blev Norge största elbilslandet

Laddad marknad. I Norge är elbilarna det allra hetaste.

Laddad marknad. I Norge är elbilarna det allra hetaste.

Foto: THORSTEN WEIGL

OSLO. Tesla-bilarna smyger fram utanför Skam-skolan i Oslo.

BMW i3, Nissan Leaf och Renault Zoe står i varje gathörn.

Norge är världens elbilstätaste land och med nya Opel Ampera-e lär laddsladdarna gå varma i hela Norge.

För ett år sedan valde Tesla att arrangera sin första testkörning i Europa i Oslo. Och när Opel lanserar sin nya elbil Ampera-e – systerbilen till Chevrolet Bolt – så är vi ett fåtal journalister från Car of the Year-juryn som landar på Gardemoens flygplats för de första testmilen.

Ståle Frydenlund är ordförande i föreningen de norska elbilsägarnas förening och när Ståle samlar oss i ett konferensrum på ett hotell nära flygplatsen och börjar dra siffror och fakta går hela elbilssuccén upp för oss.

Ståle har 40 000 medlemmar och föreningen har växt stadigt sedan den norska elbilen Think 1995 första gången försökte röra om i oljelandet.

Elbilsköparna i Norge betalar ingen köpskatt och ingen moms, är de två eller fler i bilen kan de använda bussfil och de behöver inte betala trängselskatt. Tillsammans med några andra ekonomiska morötter blir det väldigt billigt att äga en exklusiv elbil i Norge.

Bilen vi ska testköra – nya Opel Ampera-e med en räckvidd på 52 mil enligt NEDC – kommer i Sverige att kosta drygt 400 000 svenska kronor. I Norge är priset cirka 320 000 norska kronor. När jag tittar på Volvos norska hemsida motsvarar det priset en V40 Cross Country. En V90 kostar i Norge från 486 900 kronor. Nya XC90 från 842 900 kronor.

– Vi hade i mars i år 110 000 elbilar i Norge men ska vid årets slut ha 150 000, berättar Ståle.

BILTEST: Vi kör nya Opel Ampera-e – så bra är den!

De laddbara bilarna svarar för 35 procent av den totala bilmarknaden i Norge. Motsvarande siffra i Sverige är 4,8 procent. På Island är den 11,8 procent.

Norge har satt som målsättning att bara – BARA – sälja elbilar senast om åtta år – år 2025. Det är en väldigt tuff målsättning.

Men bilar som Opel Ampera-e hjälper till att spå på elbilshysterin. Det är mer än en person som vänder sig om för att spana in den nya Opeln när vi rullar runt på gatorna i Oslo. Elbilar är inget speciellt i Norge men en rymlig, hyfsat billig elbil som klarar 52 mil på en laddning är, även här, något alldeles extra.

– Kan Norge klara det här så kan andra länder också göra det, säger Ståle.