Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 30 jan 2018 13:12

Rusning efter Audis kommande elbil i Norge

Audi har tidigare visat upp en konceptbil som ger en fingervisning om hur e-tron Quattro ska se ut. Men det dröjer till augusti innan vi får se den färdiga bilen.

Audi har tidigare visat upp en konceptbil som ger en fingervisning om hur e-tron Quattro ska se ut. Men det dröjer till augusti innan vi får se den färdiga bilen.

1/2

Foto: Audi

Nu testas maskerade versioner av bilen.

Nu testas maskerade versioner av bilen.

2/2

Foto: / B. STAWITZKI

Audi planerar att visa sin nya elbil e-tron Quattro på ett stort event i slutet av augusti.

Men redan nu börjar Audi sälja bilen.

Och det är rusning i Norge där drygt 5 000 kontrakt är skrivna, med en handpenning på 20 000 kronor.

Audi har avslöjat några siffror för helt nya e-tron Quattro. Och visst låter det spännande. Räckvidden ska vara 50 mil enligt den gamla körcykeln NEDC, elmotorn utvecklar 496 hästkrafter och hela 800 Nm. Storleken på bilen blir någonstans emellan dagens Audi Q5 och Q7.

Bilen ska presenteras i sin helhet vid ett stort event i Bryssel i slutet på augusti. E-tron Quattro blir en direkt konkurrent till Tesla Model X samt till den nya Jaguar I-Pace som ska visas under våren.

I flera länder är det möjligt att förhandsbeställa bilen för en handpenning på cirka 20 000 kronor, beroende på land. I Norge har hittills drygt 5 000 personer nappat på erbjudandet och även Österrike, Schweiz och Belgien har öppnat orderböckerna, trots att ingen ännu vet priset på bilen.

LÄS MER: Volvo avslöjar: då presenteras nya elbilen 

Norge största marknaden

Norge är Europas största marknad för elbilar och norrmännen har lagt flera beställningar även på den nya elbilen Nissan Leaf.

Nästa år ska Audi visa nya e-tron Sportback. Den bilen blir något lägre och sportigare än e-tron Quattro men med samma drivlina. Audis första bil på VW-gruppens nya plattform för elbilar, MEB, ska visas 2020, strax efter ett Volkswagen visat sin nya elbil I.D.

Audi planerar också att utveckla en egen premiumplattform för elbilar tillsammans med Porsche inför nästa fas där mer än 10 nya elbilar ska visas före 2025.

Audi ska bygga sina nya elbilar i befintliga bilfabriker. Två av bilarna ska dock byggas i den egna fabriken i Ingolstadt.