Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 11 maj 2018 11:30

Rolls-Royce visar superlyxiga suven Cullinan

1/13

Foto: Rolls-Royce

2/13

Foto: Rolls-Royce

3/13

Foto: Rolls-Royce

4/13

Foto: Rolls-Royce

5/13

Foto: Rolls-Royce

6/13

Foto: Rolls-Royce

7/13

Foto: Rolls-Royce

8/13

Foto: Rolls-Royce

9/13

Foto: Rolls-Royce

10/13

Foto: Rolls-Royce

11/13

Foto: Rolls-Royce

12/13

Foto: Rolls-Royce

13/13

Foto: Rolls-Royce

Nu släpper Rolls-Royce sin första suv Cullinan. 

Modellen är inte oväntat extremt lyxig – och kostar därefter. 

Den som vill ha en får vara beredd att lägga åtminstone tre miljoner kronor. 

Suvarna blir bara mer och mer populära bland kunderna. När det för några år sedan var otänkbart att en lyxbilstillverkare skulle ge sig in i segmentet verkar det i dag som att alla ska ha minst en i sitt modellprogram. 

Porsche har Cayenne och Macan, Bentley har Bentayga, Lamborghini har Urus och Ferrari väntas snart visa upp sin motsvarighet. 

Nu drar det anrika märket Rolls-Royce skynket av sin Cullinan. 

BILTEST: Vi kör lyxiga cabben Rolls-Royce Dawn 

Delar namn med världens största diamant

Om bilens namn låter bekant är det för att den delar det med världens största diamant, som numera är en del av de brittiska kronjuvelerna. 

Och precis som sin namne är suven allt annat än liten. Den är både längre och bredare än huvudkonkurrenten Bentley Bentayga, och väger hela 2 660 kilo. 

Trots det bygger Rolls-Royce Cullinan på samma viktbesparande aluminiumplattform som den senaste versionen av Phantom. Det säger något om hur mycket lyxig utrustning som finns under skalet.

Chassit är anpassat för att ge maximal komfort på såväl väg som i terräng. Frågan är om någon av ägarna kommer att köra den här dyrgripen i skogen, men för den som vågar kan fyrhjulsdriften och den självnivåreglerande luftfjädringen komma väl till pass. 

LÄS MER: Mercedes visar ny superlyxig suv 

Foto: Rolls-Royce

LÄS MER: Volvo visar sin lyxigaste bil hittills 

Cullinan är extremt lyxig

Under huven sitter en V12-motor som utvecklar 571 hästkrafter och ett vridmoment på 850 newtonmeter. Den är precis lika törstig som den låter, med en förbrukning på 1,5 liter bensin per mil vid blandad körning. 

Tydligast blir lyxen i interiören. I kupén varvas ljust läder med mörkt trä och detaljer i polerat stål. I baksätet finns champagnekyl med tillhörande kristallglas, och från bakluckan går det att fälla ut två stolar och ett bord. 

Priset då? I USA går Cullinan loss på 325 000 dollar, vilket motsvarar cirka 2,9 miljoner kronor. Men sannolikt kommer modellen likt sina konkurrenter att bli aningen dyrare än så när den kommer till Sverige. 

Här kör vi Rolls-Royce superlyxiga cabriolet