Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 maj 2019 17:00

Rekorddyr bensin i Sverige – så är priset i andra länder

Bensinpriset har nått en ny rekordnivå i Sverige. Men det finns ett land där det kostar nästan dubbelt så mycket.

Bensinpriset har nått en ny rekordnivå i Sverige. Men det finns ett land där det kostar nästan dubbelt så mycket.

Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN / KVP/EXPRESSEN

16,79 kronor – det svenska bensinpriset har nått en ny topp.

Men hur högt är det i jämförelse med världens andra länder? 

Det har vi tagit reda på.

För bara några få månader sedan kostade bensinen i Sverige strax över 14 kronor per liter, och fram till mitten av februari i år höll sig priset inom 14-kronorsspannet. Den 14 februari passerades 15 kronor för första, och hittills enda, gången i år och sedan dess har det fortsatt uppåt.

Den 24 april nåddes 16,69 kronor vilket var nytt svenskt rekord sedan det tidigare rekordet noterades sista augusti i fjol. Bara två dagar senare höjdes priset än mer, denna gång med tio öre till 16,79 kronor per liter, för att ytterligare tre dagar senare återigen backa med en tioöring till 16,69 kronor, ett literpris vi alltså lever med i skrivande stund.

LÄS MER: Elbilarna sämre för miljön än diesel i vissa länder 

Bensinen kostar nu mer än dieseln

Bensinpriset har under flera år legat under dieselpriset, men den 27 mars 2019 vände det. Plötsligt gick priset på bensin upp och förbi dieselns prisnivå. För tillfället är bensinen 30 öre dyrare än dieseln. Den som är konspiratoriskt lagd skulle kunna se ett samband med försäljningsstatistiken där bensinbilarna åter har vunnit i popularitet medan dieselbilarnas glöd har börjat falna.

Men vad betalar vi i Sverige för bensinen i jämförelse med andra länder runtom i världen? I listan nedan hittar du 163 länders literpris för bensin. Vi finner Sverige på plats 153, en högre placering än både Norge och Danmark. 

Merparten av priserna är från den 22 april 2019. En del av priser är från tidigare i april.

https://datawrapper.dwcdn.net/mHovQ/1/

8 öre per liter i Venezuela

Toppar listan gör Venezuela som återigen har börjat med statliga subventioner. Det gör att en liter 95-oktanig bensin kostar åtta öre per liter. I Venezuela får du alltså drygt 206 liter bensin för samma peng som du får en liter bensin i Sverige.

I augusti i fjol subventionerade venezuelanska staten 91-oktanig bensin så pass kraftigt att den hyperinflation som landet befinner sig i gav ett literpris som inte ens kan mätas i ören. Du fick nämligen 3,5 miljoner liter bensin för en amerikansk dollar, alltså lite drygt nio kronor. För samma summa kunde du köpa tolv ägg. Medellönen i Venezuela är cirka fem miljoner venezuelanska bolívar vilket motsvarar ett par hundra svenska kronor.

LÄS MER: Kartläggning: Här är bilarna flest svenskar köper 

Dyrast i Zimbabwe

Zimbabwe har numera världens högsta bensinpris, detta sedan president Emmerson Mnangagwa chockhöjde priset med 150 procent i januari vilket ledde till kravaller och upplopp i landet. Nu rapporteras det från Zimbabwe att inblandningen av etanol ska höjas från fem till tio procent för att sänka bensinpriset med några tiotal öre. Just nu är priset höga 31,17 kronor per liter.