Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 7 feb 2018 09:50

Regeringen vill stoppa ligor med gränskontroller

Foto: Fotolia

Regeringen vill införa gränsnära kontroller för att bättre bekämpa internationella stöldligor. 

Förslaget finns med i ett åtgärdspaket mot gränsöverskridande brottslighet som presenteras på tisdagen av justitieminister Morgan Johansson. 

– Polisen, kustbevakningen och tullverket ska utöka sitt samarbete. Inom ramen för de befogenheter som de har ska de se till att utförseln av stöldgods ur Sverige minskar, säger Johansson.

Redan i maj förra året när id-kontrollerna avskaffades aviserade dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) att regeringen vill införa regler för gränsnära kontroll i zoner innanför gränsen. Han hänvisade då till att det redan sker i Nederländerna.

Syftet är att med till exempel kameraövervakning och nummerplåtsavläsning öka kontrollen av vilka som tar sig in och ut över gränsen. Kontrollerna ska utföras inom en avgränsad zon kring gränsen.

Åtgärden underlättar all form av brottsbekämpning såsom smuggling av vapen, narkotika och flyktingar. Men regeringen vill även att det blir ett verktyg för att komma åt de internationella stöldligor som härjar i Sverige. Hälften av alla bostadsinbrott i Sverige beräknas begås av internationella ligor.

Tullverket kan i dag inte stoppa utförsel av uppenbart stöldgods. Regeringens åtgärdspaket väntas även innehålla förslag kring detta. 

På en presskonferens med justitieminister Morgan Johansson under onsdagseftermiddagen presenterades regeringens förslag för att bättre bekämpa internationella stöldligor. 

– Polisen, kustbevakningen och tullverket ska utöka sitt samarbete. Inom ramen för de befogenheter som myndigheterna har ska de se till att utförseln av stöldgods ur Sverige minskar, säger Morgan Johansson. 

Man går dessutom vidare med ett lagförslag från 2008 som handlar om utökade befogenheter för kustbevakningen.

– Konkret handlar det om utökade befogenheter, kustbevakningen kommer att kunna biträda polisen oavsett brott. Det kan till exempel handla om att stoppa fartyg på sjön, säger Morgan Johansson. 

LÄS MER: Stor ökning av bildelsstölderna 

Ska stoppa ligorna

I måndags föreslog Moderaterna att Tullverket måste få möjlighet att stoppa personer som för ut stöldgods ur landet. Man föreslår också införandet av ett nytt brott, inbrottsstöld, som ska ge minst ett års fängelse. Det föreslås också bli lättare att utvisa människor som dömts för brott.

LÄS MER: Polisen varnar: Tjuvarna klipper hål i bilplåten  

Bildelsstölderna ökar

Bildelsstölderna blir allt vanligare i Sverige. Under 2016 skedde en dramatisk ökning med 73 procent. Förra året fortsatte de upp med ytterligare 26 procent, till ett totalt antal av 4 208 stöldtillfällen. 

Enligt Larmtjänst är det en trend som är tätt smmankopplad med ligornas aktivitet i Sverige. 

– Efter den dramatiska utvecklingen under våren 2016 gjorde Gränspolisen i Stockholm riktade insatser mot denna typ av brottslighet. De var framgångsrika i sitt arbete vilket gav resultat i statistiken. Tyvärr har polisen begränsade resurser till uthålliga insatser och nu ser vi  nya ligor härjar i landet igen, säger Torbjörn Serrander. 

Hårdast drabbade är bilägare i storstadsområden. Fabrikaten som stjäls mest är BMW, Volkswagen och Volvo.