Regeringen vill se märkning för miljöpåverkan vid pumpen

Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Nu ska bränslen till bilar, lastbilar och bussar miljömärkas.

En ny miljöinformation kan vara klar och ute på mackarna redan till nästa sommar.

Märkningen är en stor seger för Gröna Bilister som kämpat för en märkning i fem års tid.

Gröna Bilister vann kampen för en miljömärkning av bränslen till bilar. Regeringen har lämnat in en så kallad lagrådsremiss som om den blir verklighet betyder en ny märkning vid bränslepumpen redan nästa sommar.

– Gröna Bilister har arbetat för detta i fem år och därför är vi mycket glada att vi är så nära målet, säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant, i ett pressmeddelande.

– Däremot innehåller regeringens förslag flera oklarheter som vi kommer fortsätta att bevaka för att se till att satsningen ska få så bra effekt som möjligt.

Det betyder märkning inte bara på bensin och diesel utan också för etanol, fordonsgas, vätgas och el.

LÄS MER: Så söker du bidrag till din laddbox 

"Som varningarna på cigarettpaketen"

– Det är bra att lagförslaget uttryckligen omfattar alla alternativa drivmedel. Det gör lagförslaget framtidssäkrat nu när de förnybara alternativen vinner terräng, kommenterar Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna Bilister

Detaljerna i förslaget är inte klart och Gröna Bilister slåss för att informationen ska synas för alla som tankar, att det ska finnas en märkning vid pumpen.

– För att miljödeklarationen ska få styrande effekt är det helt avgörande att man inte kan undgå att se den när man tankar, ungefär som varningarna på cigarettpaketen, säger Per Östborn. 

LÄS MER: Välj rätt laddbox till din elbil eller hybrid 

Gröna Bilister ska fortsätta att slåss för att information om bränslets ursprung ska komma med i den nya märkningen. 

– Om man tänker efter vore det väldigt märkligt om EU ger drivmedelsbolagen rätten att hemlighålla ursprunget hos de varor de säljer. Det är ju redan självklart för oss att kolla i mataffären var köttet, fisken och frukten kommer från. Alla förutsättningar finns för att möjliggöra för oss konsumenter att verkligen göra informerade val vid pumpen sommaren 2019. Nu gäller det för regeringen att löpa hela linan ut, säger Johanna Grant.

Annons:
Annons: