Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 nov 2019 13:30

RAV4 som laddhybrid är starkare än någonsin

Nya Toyota RAV4, som laddhybrid.

Nya Toyota RAV4, som laddhybrid.

1/2

Foto: TOYOTA

Över sex mil ska bilen kunna köras enbart på el.

Över sex mil ska bilen kunna köras enbart på el.

2/2

Foto: TOYOTA

Toyotas populära suv RAV4 kommer nu som laddhybrid. Världspremiären för RAV4 Plug-in Hybrid äger rum i Los Angeles. Till Sverige kommer den under 2020 och då utlovas lång räckvidd på el.

För en dryg månad sedan skickade Toyota ut en första bild på laddhybridversionen av RAV4. Bilden visade en röd suv, men mycket mer än så fick vi inte veta bortsett från att modellversionen skulle bli starkaste RAV4:n någonsin.

I dag, ett par dagar innan själva världspremiären på bilsalongen i Los Angeles, bjuder Toyota på ytterligare två bilder och – framför allt – några av de mest intressanta siffrorna i modellens datablad.

Toyota RAV4 Plug-in Hybrid har en 2,5-liters Atkinson-bensinmotor på 177 hästkrafter (samma som i RAV4 Hybrid) som samarbetar med en elmotor. Tillsammans genererar de 306 hästkrafter som fördelas över samtliga fyra hjul via fyrhjulsdriftssystemet AWD-i. 0-100 km/h avverkas på 6,2 sekunder.

Här är USA-versionen av Toyota RAV4, men det bör inte vara speciellt stora skillnader mot bilen som kommer till Sverige.

Här är USA-versionen av Toyota RAV4, men det bör inte vara speciellt stora skillnader mot bilen som kommer till Sverige.

1/7

Foto: TOYOTA

Räckvidden på el ska vara över 6 mil

Enligt Toyota ligger koldioxidutsläppet vid kombinerad körning enligt WLTP-körcykeln på under 30 gram per kilometer, och räckvidden vid körning på enbart el överstiger sex mil. Dessa siffror sägs vara bäst av alla laddbara hybridsuvar i D-segmentet.

Energin som matas till elmotorn lagras i ett nyutvecklat litiumjonbatteri. Trots att Toyota inte specificerar batteriets storlek i dag är det tydligt att det är betydligt större än Prius Plug-in Hybrids motsvarighet. Prius i laddhybridutförande kommer ”bara” 4,5 mil enligt WLTP-körcykeln.

Introduktionen av Toyota RAV4 Plug-in Hybrid i Sverige är planerad till andra halvan av 2020, det handlar med andra ord om årsmodell 2021. Exakt datum när försäljningen drar i gång är ännu inte fastställt, inte heller vad modellen kommer att kosta.

Samtliga ovan presenterade siffror är preliminära.