Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 nov 2019 13:20

Rädsla för fordonsskatt ökar bilförsäljningen

Elbilar och laddhybrider vinner mark med Volkswagen i topp.

Elbilar och laddhybrider vinner mark med Volkswagen i topp.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Volvo toppar som väntat när försäljningsstatistiken för bilköp i oktober månad nu har summerats. Även de laddbara bilarna är klara vinnare med en oväntad comeback från Volkswagen.

Hittills i år har försäljningen av nya bilar gått trögt. Under perioden januari till oktober har det sålts 277 405 nya bilar, vilket är nio procent färre än motsvarande period i fjol. Men nu ser det ut att ta fart. I oktober nyregistrerades 28,3 procent fler bilar än oktober förra året och Bil Sweden, som presenterar statistiken, tror att det beror på att fordonsskatten höjs vid årsskiftet.

Laddbara bilar ökar mest

Det ser särskilt bra ut för de laddbara bilarna, det vill säga rena elbilar och laddhybrider. Försäljningen ökade med 31 procent i oktober och hittills i år är den totala uppgången 34 procent. De laddbara bilarna har roffat åt sig en marknadsandel på 11,3 procent hittills i år, vilket är en rejäl ökning från 7,7 procent för samma period förra året.

Comeback för Volkswagen

Mest sålda av de laddbara bilarna, och av klimatbonusbilarna som även innefattar gasbilar, är Volkswagen Passat GTE som har gjort comeback efter ett långt uppehåll. Volkswagen hann sälja 428 exemplar av Passat GTE i oktober. Tätt därefter placerade sig Kia Optima PHEV med 353 bilar och god trea blev Mitsubishi Outlander PHEV med 351 nyregistrerade bilar. Volkswagen tog dessutom hem en till miljöskalp i form av gasdrivna Golf TGI som blev mest registrerad av gasbilarna, med 295 exemplar.