Porsches Tesladödare – så blir nya elbilen Mission E

När det närmar sig lansering får vi veta mer om Porsches elbil Mission E.
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche

Nu släpper Porsche ett gäng konkreta detaljer om den kommande elbilen Mission E. 

Med en räckvidd på närmare 50 mil, upp till 680 hästkrafter och ett i sammanhanget konkurrenskraftigt pris ser den ut att bli en tuff utmanare till Tesla. 

Det är tidningen Automobile Magazine som fått chansen att testa ett av de få existerande exemplaren av Porsches Mission E. 

Under den provkörningen passade projektledaren Stefan Weckbach också på att avslöja en del ny information om den kommande elbilens prestanda och pris. 


LÄS MER: Här testas Porsche Mission E i Sverige 


Mission E får 680 hästkrafter

När den produktionsklara bilen rullar ur fabriken 2019 kommer kunder att kunna välja på tre olika motorer med 300, 400 eller 500 kilowatt. Det motsvarar effekter på 408, 544 och 680 hästkrafter. 

Med den vassaste drivlinan ska Mission E komma upp i 100 på runt 3,5 sekunder. Toppfarten uppges vara runt 250 kilometer i timmen. 

Alla alternativ kommer med fyrhjulsdrift som standardutrustning, men Porsche utesluter inte att det senare kan komma en billigare version med bakhjulsdrift. 


LÄS MER: Nu är världens första Tesla-kombi färdig 


Blir billigare än Tesla

Porsche lovar att Mission E ska ha en räckvidd på 300 engelska miles, det vill säga närmare 50 mil, under verkliga körförhållanden. Batteriet ska dessutom kunna laddas upp till 80 procent av full kapacitet på 15 minuter. 

Prismässigt siktar den tyska tillverkaren på att lägga sig under Tesla. Enligt Automobile Magazine kommer instegsversionen att landa på mellan 75 000 och 80 000 dollar, vilket med dagens kurs motsvarar mellan 625 000 och 667 000 kronor. 

Om så blir fallet återstår att se. Men lyckas Porsche får det betraktas som ett mycket konkurrenskraftigt pris, med tanke på att Teslas nuvarande motsvarighet Model S börjar på 892 300 kronor. 

Annons:
Annons: