Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 22 mar 2019 11:12

Uppdaterad 25 mar 2019 09:46

Porsche visar nya lyxiga suven Cayenne Coupé

Nu kommer Porsche Cayenne Coupé.

Nu kommer Porsche Cayenne Coupé.

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

Nu kommer Porsches populära suv Cayenne i ett slankare utförande.
Med tilläggsnamnet Coupé blir den en konkurrent till BMW X6 och Audi Q8.
De två versionerna – med 340 respektive 550 hästkrafter – går att köpa från och med nu.

Cayenne Coupé är helt enkelt en ”coupévariant” av vanliga Cayenne, låt vara att den har en kaross med fem dörrar, bakluckan inkluderad. Den är med andra ord Porsches svar på BMW X6, modellen som gav sig huvudstupa först ut i klassen och som sedan har fått följe av Mercedes GLE Coupé och nyligen av Audi Q8. Klassen, som Porsche alltså är sen att äntra, har ansetts så lukrativ att ”coupéformade” suvar har kommit i fler storlekar (Lex X4).

– Coupén delar all teknik med nuvarande Cayenne men har en mer dynamisk design och nya tekniska detaljer som positionerar den som mer progressiv, atletisk och emotionell, säger Porsches vd Oliver Blume.

Vinge som fälls upp automatiskt

Framifrån sett skiljer sig Cayenne Coupé inte nämnvärt från vanliga Cayenne, men bakre halvan, drygt skiljer sig av naturliga skäl. Taket, som antingen i glas (standard) eller kolfiber (tillval), sluttar betydligt mer och övergång övergången till den kraftigt framåtlutande bakluckan är helt annorlunda. Bakpartiet är mer ”tillspetsat” och har fått placeringen av registreringsskylten på stötfångaren, inte upp på bakluckan. En liten spoiler som inte finns på Cayenne har tagit plats. Denna lilla spoiler är bara toppen av ett isberg, för under den finns en stor adaptiv vinge, som är nästan lika bred som bilen, som kan fällas upp. Modellen har även en takspoiler, en smidigare variant än den som sitter på vanliga Cayenne.

LÄS MER: Här är de hemliga bilarna – som du inte borde få se

https://www.youtube.com/watch?v=Tg3NXz0kunc

Tycker du att Cayenne Coupé ser bredare ut än Cayenne är du helt rätt ute. I och med stuket på taket har Porsche tvingats göra om bakdörrarna och bakskärmarna varav de sistnämnda är mer utlagda. 19 millimeter bredare än modellen.

På tal om bredd… Cayenne Coupé är några millimeter längre än Cayenne och mäter mellan 493,1 och 493,9 centimeter beroende på modellversion (det finns två, mer om det längre senare i denna artikel). Ett par centimeter har kapats på höjden och måtten är numera antingen 167,6 eller 165,3 centimeter. På bredden mäter coupéversionen 198,3 till 198,9 centimeter och den bredare av dem har dessutom knappt två centimeter bredare spårvidd än den andra.

Nu kanske inte bagageutrymmets storlek är en avgörande detalj när man väljer Cayenne Coupé, men vi drar siffrorna här ändå. Den är så klart något trängre än vanliga Cayenne och rymmer med uppfällt baksäte mellan 600 och 625 liter (Cayenne 770 liter) medan med nedfällt baksäte ryms mellan 1 510 och 1 540 liter (Cayenne 1 708 liter).

LÄS MER: Dags att sälja bilen – så får du ut mest pengar

Cayenne Coupé har upp till 550 hästkrafter

Porsche erbjuder Cayenne Coupé i två olika modellutföranden – Cayenne Coupé och Cayenne Turbo Coupé. Sistnämnda är den som är lite längre av dem båda men i gengäld bredare, lägre och bagagevolymsmässigt trängre.

Cayenne Coupé har en turbomatad treliterssexa som ger 340 hästkrafter och 450 newtonmeter som tillåter 0-100-sprinter på 6,0 sekunder. Sport Chrono-paketet är standard på både modellversionerna men ett lättviktspaket finns att välja vilket sänker 0-100-siffran till 5,9 sekunder. Topphastigheten ligger på 243 km/h.

Mer krut finns det inte helt oväntat i Cayenne Turbo Coupé som har en turbomatad V8 på fyra liter som levererar 550 hästkrafter och 770 newtonmeter. Med denna maskin under huven går det undan, för vad sägs om 0-100 km/h på 3,9 sekunder och 286 km/h i toppfart?

Kostar från 830 000 kronor

Porsche Cayenne Coupé går att beställa redan nu kommer att finnas hos handlarna i maj månad.

Cayenne Coupé börjar på 830 000 kronor medan Cayenne Turbo Coupé har ett betydligt högre ingångspris på 1 464 000 kronor. I priserna ingår en hel del standardutrustning, exempelvis Power Steering Plus, PASM, redan nämnda Sport Chrono, parkeringssensorer fram och bak samt backkamera plus en hel del annat.