Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 sep 2017 11:08

Porsche släpper världens snabbaste familjebil

1/6

Foto: Porsche

2/6

Foto: Porsche

3/6

Foto: Porsche

4/6

Foto: Porsche

5/6

Foto: Porsche

6/6

Foto: Porsche

Nu visar Porsche den supervassa toppversionen av sin kombi Panamera Sport Turismo.

Med hela 680 hästkrafter blir den världens snabbaste familjebil. 

Det var i mars som Porsche visade kombimodellen Panamera Sport Turismo. 

Många häpnade över hur tillverkaren lyckats kombinera lyx och prestanda med ett fordon som även passar bra som familjebil. 

Men det räckte tydligen inte för den tyska tillverkaren – för nu visar man den version som blir världens snabbaste familjebil.  

LÄS MER: Här är Audis nya supervassa familjebil RS4 Avant 

Knuffar ner Mercedes från tronen

Bland konkurrenterna i kombisegmentet finns den tidigare rekordhållaren Mercedes-AMG E63 S 4Matic, som med sin V8 på 612 hästkrafter gör 0-100 på 3,5 sekunder. 

Men nu blir alltså Porsche herren på täppan. Panamera S E-Hybrid Sport Turismo – som modellen kallas – klarar nämligen samma sprint på 3,4 sekunder och en toppfart på 310 kilometer i timmen. 

Det gör den tack vare en drivlina av en kaliber som vi vanligtvis ser i supersportbilarna. Under huven sitter en bensinmotor på 550 hästkrafter som arbetar tillsammans med samma elmotor som finns i värstingen 918 Spyder. Det ger en sammanlagd effekt på smått galna 680 kusar och ett vridmoment på 850 newtonmeter. 

Samtidigt uppger Porsche att bilen har en förbrukning på låga 0,3 liter milen enligt den europeiska körcykeln (NEDC). Men som vanligt beror åtgången så klart på hur föraren arbetar med pedalerna. 

LÄS MER: Snabbast i världen – se Mercedes galna kombi 

Större bagageutrymme

Jämfört med den vanliga Panamera har Sport Turismo en mer horisontell taklinje där de så kallade D-stolparna har mindre lutning. Det ger ett bagageutrymme på 520 liter med sätena i upprätt läge och 1 390 liter när de är nedfällda.

Det är visserligen bara marginellt mer än hos icke-kombin, men det gör bilen betydligt mer lättlastad. 

Till skillnad från standard-Panameran betecknas Sport Turismo dessutom som en bil med "4+1" säten, vilket innebär att den har plats för tre personer i baksätet. 

En annan intressant detalj är den aktiva bakvingen, som anpassar sig i tre olika lägen efter förarens körstil. Det innebär att den exempelvis känner av om bilens glastak är öppet och ändrar sin lutning för att minska vindbruset som uppstår vid körning i högre hastigheter.

LÄS MER: Porsche släpper värsting-Panamera 

Svenska priserna klara

Porsche Panamera Sport Turismo går att få i fem olika versioner. 

Den billigaste – 4S med 440 hästkrafter – kostar 1 200 000 kronor i Sverige. Dieselversionen på 422 hästkrafter är prissatt till 1 240 000 kronor, medan Turbo Sport Turismo landar på 1 604 000 kronor.

Den hybriddrivna värstingen som Porsche går att beställa nu med en prislapp på 1 880 000 kronor.