Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 jul 2019 07:30

Populäraste bilen i Sverige i år: Volvo V60

Volvo V60 – årets så här långt populäraste nya bil i Sverige.

Volvo V60 – årets så här långt populäraste nya bil i Sverige.

1/3

Foto: VOLVO

Volvo V90 har näst flest nyregistreringar under 2019 i Sverige.

Volvo V90 har näst flest nyregistreringar under 2019 i Sverige.

2/3

Foto: VOLVO

Golf är och förblir en populär modell i Sverige och tar plats tre på halvårstoppen.

Golf är och förblir en populär modell i Sverige och tar plats tre på halvårstoppen.

3/3

Foto: VOLKSWAGEN

2019 års första sex månader har passerat och Bil Sweden summerar registreringen av nya bilar i vårt avlånga land. Ett par observationer är att Volvo V60 avgick med ohotad seger och att antalet laddbara bilar under perioden ökade med över 80 procent.

I dag är det ett år sedan nya fordonskattesystemet bonus/malus infördes. Bilar med låga eller inga utsläpp premieras, bilar med högre utsläpp straffas. Det gäller alltså bilar registrerade från och med den 1 juli 2018 och har sedan dess påverkat den svenska statistiken över nybilsregistreringar. Fortfarande påverkar skatteförändringarna nybilsförsäljningen negativt, så även WLTP-omställningen.

Om ett halvår kommer vi att se en liknande tendens uppenbara sig. Den 1 januari 2020 kommer fordonsskatten att baseras på bilarnas WLTP-förbrukningssiffror, som är högre än dagens NEDC-siffror. Det innebär ännu högre fordonsskatt nästa år och totala försäljningen kommer med största sannolikhet att vika än en gång, dock med en förväntad rusning till bilhandlarna innan årsskiftet i hopp om att få tag på bilar som inte drabbas av skattehöjningen.

LÄS ÄVEN: Så ska Volvo sticka ut bland alla suvarna 

Totalsiffrorna pekar neråt – men Volvo leder fortfarande

Men innan vi går händelserna i förväg allt för mycket lägger vi nu fokus på första halvåret 2019. Bil Sweden har sammanställt antalet nybilsregistreringar och vi finner att mellan januari och juni i år registrerades 167 882 nya personbilar i Sverige. Det är en minskning med 25,6 procent jämfört med 225 543 registreringar under första halvåret 2018. Det stora tappet beror alltså till stor del på det som berördes i denna artikels första stycke, nämligen bonus/malus-skatten.

Största bilmärke i Sverige under första halvåret var inte helt otippat Volvo. Med 31 693 registrerade enheter var Volvo en bra bit framför tvåan Volkswagen som registrerades för 20 686 fordon. Dessa båda giganters siffror var dock en bra bit ifrån förra årets motsvarande periods siffror. Volvo backade med 35 procent och Volkswagen med 40 procent.

Vinnarna under första halvåret var få, de flesta bilmärken tappade nämligen i statistiken. Bland vinnarna var Jaguar det märke som ökade mest – plus 237 procent. Men det ska tilläggas att sett till antal enheter var Jaguar ingen vinnare på den svenska marknaden. 241 bilar blev 811, det vill säga från 40 till 135 bilar per månad.

En annan relativ vinnare var franska DS, men även här rörde sig om få bilar, extremt få till och med. 32 registreringar blev 63, en ökning med 97 procent. Fem bilar blev knappt elva bilar per månad.

Volvo S60 och V60, och då framför allt sistnämnda, var modellen som avgick med segerbuketten efter första halvårets summering. Och den gjorde det i dubbel bemärkelse. S60/V60 registrerades i 11 627 exemplar mellan januari och juni betydligt fler än övriga i listan. S60/V60 var dessutom en av få modeller som ökade under perioden, om än med knappa siffror (plus fem procent). Det beror så klart även på att nya V60 marknadslanserades för ungefär ett år sedan och tog över efter gamla V60 som hade börjat fasas ut.

LÄS ÄVEN: Volkswagen avslöjar pris på laddbara Passat 

VW Golf tappar inte lika mycket

Första halvårets tvåa var Volvo S90/V90 med 7 163 registrerade exemplar, ett rejält tapp jämfört med de sex första månaderna 2018. S90/V90 backade med 60 procent.

Trea under halvåret blev Volkswagen Golf med 6 793 registreringar, även det ett tapp jämfört med samma period i fjol, dock inte lika kraftigt som för Volvo S90/V90. Golf backade med 31 procent.

Andelen bensinbilar under första halvåret 2018 uppgick till 48,0 procent. Under årets första halvår uppgick andelen till 49,9 procent.

Dieselbilen har gjort en resa åt andra hållet. Under fjolårets sex första månader var 41,5 procent av de registrerade bilarna dieseldrivna. I år ligger andelen på 36,0 procent.

LÄS ÄVEN: VW:s Sverigechef vill ha stöd från regeringen 

Laddbara bilar allt populärare

De laddbara bilarna, det vill säga elbilar och laddhybrider, registrerades under första halvåret för 16 837 enheter vilket kan jämföras med 9 194 för ett år sedan. 83,1 procent upp, med andra ord.

Mest registrerade laddbara bilen under första halvan av 2019 var Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid med 2 647 exemplar.

På andra plats placerade sig Tesla Model 3 med 2 173 exemplar. Imponerande med tanke på att leveranserna av Model 3 i Sverige kom i gång sent, samtidigt som det är en ”inte helt billig modell”. Teslan luggade Kia Niro Plug-In Hybrid som kom på tredje plats med 1 918 exemplar.