Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 okt 2017 13:29

Polisens nya vapen gör slut på farliga biljakter

Här är ett polisvapen som kommer rädda liv – GPS-kanonen.

Med en enkel knapptryckning skjuts en märkning fast på bilen som jagas och sedan kan polisen backa undan och planera gripandet bättre och säkrare.

I biljakternas ”förlovade” land, USA, finns det rätt många adrenalin-jagande amerikaner som gillar att titta på tv när poliser är på jakt efter brottslingar i bil. De där vansinniga motorvägsturerna kan pågå rätt länge – och alltför ofta slutar de abrupt där någon eller några skadas alternativt dör.

Men nu kanske spänningssökarna får hitta andra saker att titta på. Jo, i en framtid med självkörande bilar kan polisens trafikarbete säkerligen underlättas men fram till dess har StarChase en rätt smart idé. Företaget har tagit fram ett vapen för polisen. Faktiskt en kanon. Men den här gången handlar det om en tämligen ofarlig sådan – en GPS-kanon.

De misstänkta brottslingarna som jagas i sitt fordon slipper ha polisbilar i backspegeln hela tiden – med GPS-kanonen behöver poliserna bara lägga sig bakom den jagade bilen, skjuta fast GPS-märkningen och sedan backa undan.

LÄS ÄVEN: Biljakt i 43 km – tjuven frågade polisen om vägen 

Foto: Youtube

Går att förutse den jagades nästa drag

Samtidigt som de misstänkta slappnar av och inte tar lika stora risker för sig själva och andra trafikanter så kan polisen planera själva gripandet bättre – till exempel med hjälp av kartor och helikoptrar. Ja, det går i vissa fall kanske även att ”från kulisserna” styra de misstänkta till mindre folktäta område.

GPS-kanonen har testats Ohio-poliserna i Lucas County och där var personalen nöjda.

– De kunde följa bilen med hjälp av GPS och poliser från andra områden kunde engageras. Eftersom vi visste var bilen fanns och hur snabbt den färdades kunde vi ta oss framför honom, ställa ut hinder och få stopp på den misstänkte, säger polischefen Matt Lettke enligt Carbuzz.

LÄS ÄVEN: P-vakternas nya vapen täcker vindrutan 

Foto: Youtube