Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar: Se upp för ny typ av bilstölder

Den nya sortens bilstölder baseras på ett vanligt inbrott – och kan ske även om bilägaren är hemma.
Foto: GETTY IMAGES
Bilstölden går ut på att få tag på bilens nyckel...
Foto: GETTY IMAGES
... och därefter är det fritt fram för tjuven.
Foto: GETTY IMAGES

Nu varnar polisen för en ny typ av bilstölder – och det rör sig om riktigt otäcka inbrottsstrategier:

– Tjuvarna spanar efter bilar på garageuppfarter, tar sig in i ägarens hem och stjäl bilnyckeln. Även om bilägaren är hemma.

Allt om Bilar har tidigare skrivit om biltjuvarnas nya strategi. Eftersom avancerade säkerhetssystem och elektroniska lösningar har gjort det allt svårare att "tjuvkoppla" bilar så riktar brottslingarna in sig på att få tag på det som gör varje bilstöld till en barnlek.

Ägarens bilnyckel.

Och den får tjuvarna tag på via vanliga fickstölder i idrottshallar, badplatser och andra offentliga platser där folk lägger i från sig kläder och väskor.

Och så naturligtvis i hemmet, för där tänker ju de flesta av oss att vi är säkra. Där är det många som har bilnyckeln i jackfickan i hallen, på närmaste avläggningsyta eller bord.

LÄS OCKSÅ: 7 av 10 bilstölder sker med nyckel 

Den här sortens stölder ökar nu enligt polisen så kraftigt att det tvingat fram en varning via Facebook:

"Den senaste tiden har vi sett en ny typ av bilstölder. Tjuvarna spanar efter bilar på garageuppfarter, tar sig in i ägarens hem och stjäl bilnyckeln. Är ytterdörren låst slår tjuvarna sönder fönsterrutan eller bryter upp dörren för att komma in. Sedan letar de efter bilnyckeln på till exempel byrån i hallen eller i fickorna på jackan som hänger på klädhängaren. Allt går snabbt och tjuvarna kan slå till även om bilägaren är hemma."

Nyckelslarv kan ge dyrare självrisk

Sker stölden via inbrott i hemmet kan det bli extra besvärligt för dig som bilägare. Blir bilen stulen för att du varit uppenbart slarvig med bilnyckeln finns det en risk att det blir extra dyrt – självrisken kan bli tio procent av hela bilens värde.

– Om man tappar bort sin nyckel gäller det att agera snabbt. Den måste snabbt avkodas så att den inte längre passar till bilen. Dessutom behöver bilens låssystem programmeras om av en märkesverkstad. Beroende på bilmärke och modell kostar det omkring 5 000 kronor, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Lättast är ändå att göra som polisen tipsar om:

"Förvara inte några värdesaker så som bilnycklar eller plånböcker nära ytterdörren. Gör det inte lätt för tjuvarna. Om du drabbas– ring 112."

Inlägget på Facebook har fått stort genomslag och en hel del kommentarer:

– Ha inga värdesaker i bilen och nu inte i hallen... Stanna inte om det står någon vid vägen som behöver hjälp... Var i hela friden är samhället på väg?

– Hoppsan! Det borde man ju tänkt på.

– Nu ska man gärna vara orolig och rädd överallt, allra helst i sitt egna hem.

– Tur man skaffat larm.

– Sätt upp ett nyckelskåp innanför hallen med massor av gamla nycklar du sparat, inklusive till din skrotade Fiat 127 från 73, så kan dom ju stå där och testa tills de tröttnar.

– Lyckas dom hitta mina bilnycklar i det kaos som råder och sen köra 100 meter utan att något nytt går sönder känner jag nästan att dom förtjänar det.

https://www.facebook.com/polisen/photos/a.449422448452582.103675.211491712245658/1443702809024536/?type=3&theater

LÄS ÄVEN: Stulen bil stals igen – utanför polisstationen

Annons:
Annons: