Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 okt 2017 22:39

Opel Ampera-e kommer kanske aldrig till Sverige

Opel Ampera-e.

Opel Ampera-e.

TANNIS. Det var tänkt att bli den första folkelbilen i Sverige.

Men nu står det klart att vi kanske aldrig ens får se en Opel Ampera-e i svenska bilhallar.

– Vi diskuterar som bäst hur vi ska göra med Ampera-e, säger Opels kommunikationschef Jean-Philippe Kempf.

Vi befinner oss i danska Tannishus där testerna av kandidaterna till Car of The Year 2018 genomförs. Här var det tänkt att Opel Ampera-e, den första folkelbilen, skulle spela en viktig roll. Men Opel Ampera-e finns inte på plats.

Först var det planerat att Ampera-e skulle börja säljas på fyra marknader i Europa där Norge är den största. Men köerna på bilen växer i Norge och i dag är det inte ens klart när eller ens om Ampera-e kommer till Sverige.

TEST: Vi kör första folkelbilen Ampera-e 

– När vi planerade för lanseringen av Ampera-e var Opel en del av General Motors. Men mycket har hänt sedan dess, i dag är vi en kund hos GM och vi måste se hur vi bäst hanterar Ampera-e, säger Opels kommunikationschef Jean-Phlippe Kempf.

I klartext betyder det att dagens Opel måste köpa Ampera-e av General Motors och vilket pris de måste betala avgör hur sugna de är på att sälja bilen i Europa. Därmed är risken stor att Ampera-e aldrig kommer att säljas i Sverige.

Med sin långa räckvidd och det nya sättet att hantera återanvändning av rörelseenergi tillsammans med ett lågt pris skulle Ampera-e bli bilen som öppnade alla dörrar för elbilar. Men nu kan allt sluta som en bil enbart för den amerikanska marknaden. 

LÄS MER: Första laddhybriden från Opel 

– I dag är vi en del i PSA-gruppen och vi måste se hur Ampera-e passar in i vår integrering i gruppen och vår strategi för framtiden. Vi beklagar förstås att det blivit så här mitt i lanseringen av en bilmodell, säger Jean-Philippe Kempf.

PSA-gruppen har meddelat att gruppens första laddhybrider kommer och att Opel Grandland X blir en del av den satsningen med en laddhybriddrivlina redan 2019.