Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 jun 2019 12:30

Nytt fiasko för Volvo i viktig kvalitetsundersökning

I fjol var Volvo trea från slutet med 122 noterade fel per 100 bilar. I år var Volvo femma från slutet med 114 fel.

I fjol var Volvo trea från slutet med 122 noterade fel per 100 bilar. I år var Volvo femma från slutet med 114 fel.

1/3

Foto: Volvo

2/3

Foto: Colourbox / Colourbox

3/3

Volvo har lanserat hela sitt nya 90- och 60-program i USA.

Men ändå blir det bottenresultat i den så viktiga kvalitetsmätningen J.D Power.

Volvo är femma från botten i listan där inget märke från Europa är bättre än snittet.

Volvo har ända sedan lanseringen av nya XC90 fått dåliga resultat i den så viktiga amerikanska kvalitetsundersökningen J.D Power. I undersökningen får bilköpare berätta om hur bilen varit de första 90 dagarna efter ett köp. Antal problem noteras och varje tillverkare får en siffra över antalet problem per 100 sålda bilar.

Volvos USA-chef Anders Gustafsson medgav i en intervju nyligen att undersökningen är viktig för Volvos försäljning i USA och att de dåliga resultaten beror på mjukvaruproblem med de första XC90-bilarna. Enligt Gustafsson vet Volvo var problemen finns och det har vidtagits åtgärder för att förbättra resultaten.

Men det går trögt att klättra på listan. I fjol var Volvo trea från slutet med 122 noterade fel per 100 bilar. I år var Volvo femma från slutet med 114 fel.

LÄS MER: Volvos USA-chef i stor intervju om kvalitet och den nya fabriken 

Korea i topp i år igen

Förra året svepte Hyundai hem flera topplaceringar i de olika bilkategorierna. Dess premiummärke Genesis, som inte finns i Sverige, var bästa märke totalt med 68 fel per 100 bilar. Systermärket Kia var tvåa och Hyundai trea före Porsche, Ford och Chevrolet.

2019 fortsätter dominansen från Korea med Genesis före Kia och Hyundai i topp. Porsche rasade till under snittet på 93 fel. Därmed klarade sig ingen tillverkare från Europa över snittet. Ford, Lincoln och Chevrolet följde efter topptrion från Korea.

2018 var genomsnittet 93 fel, precis som i år. Men kanske har lägstanivån ökat en aning. 2018 fick Land Rover det sämsta resultatet med 160 fel men ett år senare var antalet fel nere i 130.