Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 1 okt 2018 13:46

Nya Volvo V60 landets mest sålda bil i september

Nya Volvo V60 har fått upp farten – det var den mest sålda bilmodellen i Sverige i september.

Nya Volvo V60 har fått upp farten – det var den mest sålda bilmodellen i Sverige i september.

1/2

Foto: VOLVO

V90 tar silverplatsen för mest sålda modeller i september.

V90 tar silverplatsen för mest sålda modeller i september.

2/2

Foto: VOLVO

Tappet efter köpfesten i juni fortsätter. För tredje månaden i rad säljs färre bilar än motsvarande period i fjol.

– Effekterna av det nya fordonsskattesystemet bonus malus fortsätter att prägla bilmarknaden, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Volvo tar över täten från VW – och de laddbara modellerna ökar igen.

När försäljningen av nya bilar för september summeras ser det i princip ut som i augusti. Laddbara modeller ökar, övriga minskar.

– Effekterna av det nya fordonsskattesystemet bonus malus fortsätter att prägla bilmarknaden och skapa en stor ryckighet. Efter rekordsiffrorna i juni inför starten av bonus malus sjönk som väntat registreringarna kraftigt i juli, augusti och nu även i september. I september minskade personbilsregistreringarna med 39,7 procent och lätta lastbilar minskade med 45,4 procent. Hittills i år har nyregistreringarna av personbilar ökat med 0,7 procent och lätta lastbilar har ökat med 16,2 procent jämfört samma period förra året, som var ett rekordår för både personbilar och lätta lastbilar, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Kunderna passade helt enkelt på att köpa bilar i juni - sådana som skulle få högre skatt i juli.

– Vidare valde många bilhandlare, av samma anledning, att registrera på fordon före 1 juli, vilket har dragit ner registreringssiffrorna ytterligare under det tredje kvartalet. Tillgången på bonusbilar med kort leveranstid är begränsad vilket gör att vi ännu inte ser så stor effekt på uppgång av bonusbilar – det vill säg laddbara bilar som elbilar, laddhybrider, bränslecellsbilar och gasbilar, förklarar Mattias Bergman.

LÄS ÄVEN: Världspremiären för nya Volvo V60 Cross Country 

Laddbara modeller allt populärare – lär fortsätta

Men, de laddbara varianterna visar ändå mycket positiva siffror.

– Antalet nyregistrerade laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, ökade med 23,7 procent i september. Hittills i år är uppgången 56 procent. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 12,1 procent i september i år jämfört med 5,9 procent i september förra året. Hittills i år är andelen 7,0 procent mot 4,5 procent samma period förra året. Det nya bonus malus-systemet premierar laddbara bilar, vilket är en av förklaringarna till uppgången. Vi bedömer att uppgången skulle varit ännu större om det inte varit så långa leveranstider, säger Mattias Bergman.

Dieselbilarnas andel går faktiskt upp något i september, till 30,6 procent. Men det ska jämföras med andelen i september i fjol som var 47,8 procent.

– En förklaring till den minskade dieselandelen under senare år är ett ökat utbud av elbilar, laddhybrider och elhybrider. Det har också skett en omställning från diesel till bensin för många mindre bilmodeller genom nya effektivare direktinsprutade bensinmotorer. Hittills i år svarar bensinbilar för 46,9 procent av de totala nyregistreringarna jämfört med 38,5 procent samma period förra året, säger Mattias Bergman.

LÄS ÄVEN: Här klarar Volvo V60 tuffaste biltestet 

Volvo säljer mest i Sverige igen – V60 på guldplats

När det gäller topplistan så har Volvo tagit klivet upp i topp igen efter att Volkswagen dominerat två månader i rad.

Och bäst går det för nya Volvo V60.

– Det känns bra att läget börjar återgå till en mer normal marknad. Vi noterar också ett stort intresse för flera av våra bilar. Mycket glädjande kan vi konstatera att Volvo V60 tar för sig och ser ut att bli en ny favorit för de svenska kunderna, säger Jessica Span, försäljningsdirektör.

I september registrerades 960 bilar av V60. För tvåan Volvo V90 registrerades 886 bilar.

– Nu har vi en spännande höst framför oss. Nya Volvo V60 Cross Country är precis premiärvisad och har fått fina omdömen av omvärlden. Cross Country bilarna är viktiga för oss här i Sverige, med sin kapacitet, premiumkänsla och robusthet tilltalar de oss svenskar, säger Jessica Span.

 

LÄS ÄVEN: 30 bästa bilarna de senaste 30 åren