Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 nov 2019 06:00

Nya siffror: Så många skippar bilen i snöoväder

Över 40 procent av svenskarna har åkt med sommardäck på vintern, 30 procent har varit med om trafikolyckor vintertid, visar Däckbarometern från Goodyear.

Över 40 procent av svenskarna har åkt med sommardäck på vintern, 30 procent har varit med om trafikolyckor vintertid, visar Däckbarometern från Goodyear.

Foto: IBL

Kraftigt snöfall får fler än hälften av svenskarna att lämna bilen hemma, medan en av fyra inte bangar för något väder alls. 

Samtidigt medger många att de kört med sommardäck på vinterväglag.

Allt enligt en ny undersökning från Goodyear.

Snön lyser vit på taken, och över 40 procent av svenskarna har passat på att åka runt med sommardäck. Det framgår av siffrorna i däcktillverkaren Goodyears rapport Däckbarometern. 

I rapporten har företaget sammanställt 1 038 nätintervjuer med svenska bilförare. Statistiken är oroväckande, enligt Goodyears Nordic Brand Executive Jenny Wahlsten.

– Under vintertid i Sverige är risken för olyckor högre. Med snö, halka eller nedkylt regn på vägarna är det livsviktigt att inte underskatta vinterdäckens funktion, säger hon.

Bryter mot lag på däckbyte 

En av frågorna i intervjuerna löd ”I vilket väder undviker du helst att åka bil?”. Nära var fjärde person, 23 procent, svarade att de inte drar sig för att köra bil i något väder.

Samtidigt uppgav alltså många att de någon eller flera gånger, kört med sommardäck fast det råder vinterväglag.

Jenny Wahlsten menar att det är oroväckande uppgifter. 

– En önskan är så klart att den siffran ska vara noll och att fler tar däckens funktion på allvar genom att byta i god tid, säger hon.

Vanligt med trafikolyckor

Av de svarande uppgav nära 30 procent att de har varit inblandade i någon form av trafikolycka som bilist under vinterhalvåret. Det kunde handla om till exempel viltolycka, krock eller en dikeskörning.

Det är lag på däckbyte senast 1 december, om vinterväglag råder. Vinterdäcken ska sedan sitta på till sista mars.

Goodyear har även talat med 700 svenska däckexperter som ger tips på vad du som bilist ska tänka på under vintern. Se nedan!