Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya regler: Nu måste A-traktorer besiktigas

Foto: Lasse Svensson/David Jakobsson

Enligt ett regeringsbeslut måste nu alla Epa- och A-traktorer göra en kontrollbesiktning första gången efter fyra år och därefter vartannat år.

Polisen har rapporterat om många A-traktorer i väldigt dåligt skick som varit inblandade i olyckor.

Polisen skickade i somras en varning till Transportstyrelsen om de svenska A-traktorerna.

– Poliserna ser vid trafikolyckor med A-traktor att de är i väldigt dåligt skick. En återkommande kontroll kommer att höja den tekniska statusen på fordonen, sa Mats Hjälm till Sveriges Radio.

Det var då bara ett förslag, men nu är beslutet taget. Eller som regeringen skriver:

"Beslutet innebär att besiktningsintervallen för motorredskap klass 1, EG-mobilkranar, släpvagnar som dras av sådana fordon, bilar ombyggda till motorredskap (s.k. Epa-traktor) och bilar ombyggda till traktorer (s.k. A-traktor) ändras så att kontrollbesiktning ska ske första gången efter fyra år och därefter vartannat år."

Farhågor att A-traktorer kommer att skrotas

Det finns farhågor att detta kommer innebära slutet för A-traktorerna eller att de åtminstone kommer bli färre. Samtidigt kommer ju säkerheten förstås först.

Och det finns supportrar till A-traktorerna som inte tror det nya beslutet kommer påverka antalet A-traktorer alls:

– Nej, det tror jag inte. Många som har A-traktorer gillar att hålla på att meka med den så det blir nog inte färre A-traktorer (även om det blir krav på besiktning), säger Andreas Damberg i Valbo till Sveriges Radio.

När börjar det nya reglerna gälla då? Så här skriver regeringen:

"Bestämmelserna träder i kraft den 20 maj 2017 men ska tillämpas först på besiktningar som görs fr.o.m. den 20 maj 2018."

LÄS ÄVEN: Vad är skillnaden mellan epa- och A-traktorer?

Annons:
Annons: