Nya Nissan Leaf klarar drygt 35 mil på en laddning

Nya Nissan Leaf börjar säljas i januari 2018 och med ett större batteri i slutet av 2018.
Leaf blir mer självkörande på motorväg.

Större batteri och mer teknik för självkörandemoment.

Ny design.

Nissan tar stora kliv med sin nya elbil Leaf.

När nya elbilar presenteras handlar det väldigt mycket om storleken på batteriet, laddtider, räckvidd och energitäthet.

Men Nissan kryddar sin nya elbil Leaf med ny design och en rejäl portion ny teknik för att bilen ska köra sig själv. Nissan lanserar i nya Leaf konceptet ProPilot som kommer att introduceras i flera Nissan-modeller under 2018 och 2019.

Leaf är världens mest sålda elbil och modellen kliver nu upp på samma nivå för räckvidd som Opel Ampera-e och Tesla Model 3. Leafs batteri kan med hjälp av tekniken Grid2Vehicle bli en del av elnätet. Batteriet är av Litiumjon-typ och på totalt 40 kWh. 

Enligt körcykeln NEDC – som fortfarande används för bilar som fått ett typgodkännande i eu före den 1 september 2017 – klarar Leaf 37,8 mil på en laddning. Laddtiden är 16 timmar med en 3 kW-laddare och halva tiden med en laddare på 6 kW. Snabbladdning till 80 procent av batteriets kapacitet ska klaras på 40 minuter.

LÄS MER: Japanska elbilen ska bli snabbast av alla 

Klarar 144 km/tim

Maxfarten är 144 km/tim och nya Leaf är närmare 4,5 meter lång och ska klara fem personer. Motoreffekten är 110 kW med ett vridmoment på 320 Nm.

Det har viskats om att Leaf kommer att börja säljas också med ett större batteripaket med längre räckvidd och enligt uppgift ska den bilen presenteras i slutet av 2018. Nya Leaf börjar säljas i Europa i januari 2018.

Förutom batteri- och eltekniken har Leaf försetts med ProPilot som innehåller tre huvudfunktioner. ParkPilot ska ge en lugnare körning på motorväg. Leaf ska alltså kunna köra sig själv i kösutiationer och på motorväg. Med ProPilot Park kan den parkera på egen hand och med E-Pedal ska föraren i princip kunna köra bilen utan att bromsa. Bilen motorbromsas till stillastående med hjälp av E-Pedal.

LÄS MER: Så väljer du rätt bil och rätt bränsle 

Ny app sköter laddningen

Nissan presenterar ett nytt användargränssnitt för smartphone-appen där bilägaren kan övervaka laddningsstatus och hitta laddstationer samt värma eller kyla bilen till rätt temperatur när den står på laddning.

Designen har gjort om och nya Leaf påminner mer om Nissans nya Micra. Nya Leaf följer den design som Nissan introducerar på samtliga sina modeller och som inspireras av konceptbilen IDS som visades på bilsalongen i Tokyo 2015. Grillen påminner om den på nya X-Trail och Qashqai. Den blå färgen på grillen är en signatur för Nissans elbilar.

Interiören har förfinats och gränssnittet till föraren sker via en sjutums pekskärm.

Annons:
Annons: