Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 7 maj 2018 13:44

Nya lagen: Elbilarna måste låta när de kör

För cyklister och gångtrafikanter är de tysta elbilarna en trafikfara.

För cyklister och gångtrafikanter är de tysta elbilarna en trafikfara.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

De tysta motorerna kan vara farliga för oskyddade trafikanter. 

Nu har det beslutats om en ny lag som säger att alla el- och hybridbilar i Europa måste ha en installerad anordning som ger ifrån sig ljud vid låg hastighet.

Elbilar som färdas i låg hastighet ger ifrån sig väldigt lite ljud. Så pass lite att de har blivit en trafikfara för cyklister och gångtrafikanter. 

Forskning visar att det är 40% större risk att en gångtrafikant blir påkörd av en elbil än ett icke eldrivet fordon, skriver The Guardian. En annan studie de presenterar visar att 93% av synskadade eller blinda människor har stora problem med att höra bilarna i tid.

Lagen som kommer innebär att alla el- och hybridbilar som säljs i Europa från och med 2021 måste ha en ljudanordning som automatiskt sätts i gång vid hastigheter lägre än 30km/h. Alla nya bilar som säljs kommer från och med 2019 ha det nya ljudsystemet inbyggt. Elbilar som redan körs kommer behöva tas in för eftermontering. 

LÄS ÄVEN: Här är årets bästa miljöbil ”Bra miljöval och bra pris”

Ljudet av ett vattenfall

Vad det installerade ljudet ska vara har varit omdiskuterat, men enligt Chris Hanson-Abbott på Brigade Electronics ska det röra sig om vitt brus i form av lätt vattenfall.  

– Det är väldigt behagligt för örat och ljudet går att lokalisera väldigt snabbt, berättar han till The Guardian

Det skarpa ljudet från exempelvis bensin- och dieselbilar kan studsa mot hårda ytor, något som gör bilen svår att lokalisera. Det vita bruset som ska användas är mycket mjukare och ger gångtrafikanten och cyklisten en mer precis känsla av var fordonet befinner sig. 

LÄS MER: Här är första bilderna på Kias elbil Niro EV