Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 aug 2019 17:00

Nya finessen till bilen: varnar om barn lämnas ensamma

Foto: SHUTTERSTOCK

Nästa säkerhetsutrustning i bilen ska larma om det finns barn i baksätet som riskerar att skadas om det blir för varmt i bilen.

– Alla tittar på det här och det kan gå snabbt om det kommer en ny lag, säger Raviv Melamed, vd på den israeliska teknikfirman Vayyar Imaging.

Flera teknikföretag arbetar med uppgiften att rädda spädbarn från varma bilar. Det senaste är en säkerhetsfiness som känner av om det finns barn i baksätet och varnar omgivningen och föraren. 

Vayyar Imaging är ett av flera företag som arbetar med att utveckla en teknik för att övervaka system för att övervaka vad som finns inne i bilen, föraren, passagerare och eventuella barn och djur.

En stor anledning är att krocktestarna EuroNCAP aviserat att för att få fem stjärnor i ett krocktest från och med tester som görs 2022 så kommer det att ske en bedömning av teknik för att övervaka om barn lämnats ensamma i bilen. 

LÄS MER: Krockfiasko för nya Jeep 

– Det här motiverar biltillverkarna att börja titta på den här tekniken, säger Liat Rostock på teknikföretaget Eysight Technologies till bilbranschtidningen Automotive News.

USA väntas vara på gång med samma krav som EuroNCAP.

Vissa biltillverkare har redan provat tekniken. General Motors har i GMC Acadia teknik som påminner föraren om att titta i baksätet när bilen stängs av. Nissan planerar att införa en teknik som påminner föraren genom ett meddelande i instrumentpanelen och en lätt tutning. Nissan ska ha tekniken i alla sina fyrdörrarsbilar från och med 2022.

Hyundai erbjuder en teknisk finess i sin modell Santa Fe i USA som känner av rörelse i baksätet och sänder ett textmeddelande till föraren som en påminnelse.