Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 mar 2018 17:15

Nu vill Elon Musk ha Trumps hjälp att sätta press på Kina

Teslas vd Elon Musk.

Teslas vd Elon Musk.

1/2

Foto: / Epa / AAP

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump.

2/2

Foto: / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Teslachefen Elon Musk hoppade en gång av Donald Trumps grupp av rådgivare.

Men nu vill Musk ha hjälp av Trump för att kunna bygg sin bilfabrik i Shanghai.

Musk pekar på de stora skillnaderna mellan hur Kina och USA agerar.

Kina har i många, många år ställt krav på utländska företag att om de vill tillverka i landet så ska det göras i samarbete med kinesiska bolag. 50-50-ägande har varit ett krav som hjälpt kinesiska företag att snabbt bli konkurrenskraftiga.

När Kina började prata om att lätta på de här reglerna i vissa frihandelsområden nappade Elon Musk direkt. Musk ville bygga en Tesla-fabrik i Shanghai. Men förhandlingarna med myndigheterna har dragit ut på tiden och tålamod är en dygd som Elon Musk inte lider av.

LÄS MER: Geely och Li Shufu en bricka i handelskriget 

En tiondel av skatten

I skuggan av det handelskrig USA:s president Donald Trump är på väg att starta med kraftiga tullar på vissa varor har Elon Musk via twitter gjort presidenten uppmärksam på situationen i Kina.

Enligt Musk tvingas amerikanska bilföretag som vill exportera sina bilar till Kina betala en skatt på 25 procent, vilket är en stor anledning till att bilföretaget startat produktion i Kina. Men när bilar byggda i Kina ska skeppas till USA är skatten bara en tiondel, 2,5 procent.

Det här tycker Elon Musk är orättvist och nu vill han ha med sig Donald Trump på tåget för att skapa mera likvärdiga och rättvisa skatter. Enligt Musk är han för frihandel och han skriver på twitter att alla former av tullar år dåliga men samtidigt behöver det vara rättvisa spelregler.

Elon Musks tweets till presidenten verkar ha väckt intresse för Donald Trump har kommenterat att han känner till orättvisorna och "det kommer att förändras". Enligt Musk påtalade han det här redan för Barack Obama men hittills har han inte lyckats åstadkomma någon förändring. Nu liter Elon Musk på Donald Trumps hjälp.

LÄS MER: Skilsmässan blir av – Musk lämnar Trump