Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 okt 2018 11:36

Nu varnar polisen för utländska stöldligor

Polisen har tydliga indikationer på att en grupp personer nyligen tagit sig till Sverige för att begå brott. 

I ett pressmeddelande varnar man nu för den utländska ligan – och uppmanar alla bilägare att ställa in sina fordon i garage. 

De kriminella nätverken rör sig snabbt över landet och begår olika typer av tillgreppsbrott som inbrott samt stölder av fordon, fordonsdelar, större maskiner och verktyg, skriver polisen. 

– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige. Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa.

LÄS MER: Tjuvarnas knep – så stjäl de enkelt din bil 

Polisen: Ställ bilen i garage

För att skydda sig tipsar polisen ägare om att ställa bilen i ett garage om det är möjligt. De uppmanar också allmänheten till att vara vaksamma på okända personer som rör sig i bostadsområden. 

Ser man något misstänkt eller pågående brott ska man höra av sig till polisen. Detsamma gäller om man påträffar stöldgods, vilket ofta göms i skogsområden. 

– Vi gör löpande insatser mot de här internationella kriminella nätverken, samverkar med andra länder och har bevakning i våra hamnar. Att bekämpa den här brottsligheten innebär betydande skillnader i människors vardag, säger Linda Staaf.

LÄS MER: Niklas fångade tjuven – nu vill GW betala hans böter

BMW-ägare särskilt utsatta

Airbags, navigeringssystem och instrumentpaneler hör till bildelarna som ofta stjäls. Särskilt utsatta har BMW-ägarna varit de senaste åren. 

Men enligt försäkringsbolaget If har ”vanliga” bil- och bildelsstölder minskat under 2018. I stället har de så kallade reläattackerna, där tjuvarna använder teknik för att fånga upp signalen från bilnyckeln, ökat.