Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 okt 2018 11:42

Nu väntas stölderna av båtar skjuta i höjden

Båtmotorerna är lätta att stjäla när Sveriges hamnar töms på folk.

Båtmotorerna är lätta att stjäla när Sveriges hamnar töms på folk.

1/2

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Förra året hittade polisen en hel lastbil fylld med stulna utombordsmotorer i Litauen. Dit kunde de spåras tack vare en spårsändare.

Förra året hittade polisen en hel lastbil fylld med stulna utombordsmotorer i Litauen. Dit kunde de spåras tack vare en spårsändare.

2/2

Foto: Polisen

Tusentals båtar och båtmotorer har redan stulits i Sverige i år – och när höstmörkret sänker sig väntas stöldsiffrorna skjuta i höjden.

Men det finns metoder för att skydda båten under vintern.

Under hösten – mer specifikt från slutet av augusti till och med oktober – stjäls fler båtar och båtmotorer i Sverige än under någon annan tid på året.

– Det blir en all time high under dessa månader. Det mörknar på kvällarna, skolan har börjat och folk beger sig hem från sommarhusen medan båtarna blir kvar, säger polisen Rino Carlsson, nationell samordnare för nätverket Båtsamverkan.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har 1 239 båtar och 1 622 båtmotorer stulits fram till augusti i år. Totalt har tre procent av Sveriges båtägare någon gång blivit av med en motor, enligt en Demoskopundersökning som Stöldskyddsföreningen har beställt.

LÄS MER: Polisen varnar – nu slår båtmotortjuvarna till 

Maritim grannsamverkan

Båtsamverkan är ett nätverk för förebyggande av båtstölder, som drivs och sponsras av flera försäkringsbolag. Anslutna båtägare hjälps åt att hålla uppsikt över varandras båtar under alla tider på året.

– Det är en maritim grannsamverkan, kan man säga, säger Rino Carlsson.

Tillsammans med Stöldskyddsföreningen går nu Båtsamverkan ut med ett antal rekommendationer till båtägare för stöldsäker vinterförvaring.

LÄS MER: Expertens val – här är de 7 sämsta nya bilarna 

Lås in motorn

Utöver att starta lokal båtsamverkan uppmanas båtägare att tömma båten på stöldbegärlig utrustning och förvara sin båtmotor inlåst. Om motorn sitter kvar på båten bör man låsa fast den med ett certifierat lås.

Därtill rekommenderas att märka båt, motor och utrustning med så kallat märk-dna, och förse båten med spårsändare och startspärr.

Slutligen bör man dokumentera så många uppgifter som möjligt om sin båt på ett så kallat båtkort – motor, utrustning, märkning med mera. Fotografier hjälper också till att lättare kunna identifiera båt eller båtmotor vid stöld.