Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 13 mar 2019 13:43

Nu stäms männen bakom bluffen ”Trafikstyrelsen”

Trafikstyrelsen.com både låter och ser ut som en myndighetssida.

Trafikstyrelsen.com både låter och ser ut som en myndighetssida.

1/2

Foto: Printscreen/trafikstyrelsen.com

Mikael Uggla fick betala 495 kronor för en ansökan om körkortstillstånd för lastbil. Men tjänsten är egentligen gratis hos Transportstyrelsen.

Mikael Uggla fick betala 495 kronor för en ansökan om körkortstillstånd för lastbil. Men tjänsten är egentligen gratis hos Transportstyrelsen.

2/2

Foto: PRIVAT

”Trafikstyrelsen” köpte Google-annonser så att de hamnade högst upp för flera bilrelaterade sökord, med en hemsida förvillande lik flera myndigheters. 

Men allt de erbjöd var Transportstyrelsens gratistjänster – som de vilseledde många att betala 495 kronor för. 

Nu stämmer konsumentombudsmannen de två männen bakom bluffen. 

Den som gjort en Google-sökning på ”ställa av bil”, ”körkortstillstånd” eller ”registreringsbevis” har med stor sannolikt fått upp trafikstyrelsen.com som första resultat. 

Bakom länken har det funnits en professionellt byggd hemsida som delar många likheter med de hos flera svenska myndigheter. Där har bolaget vilselett kunder att betala 495 kronor för tjänster som på- och avställning av bilar, körkortstillstånd, ansökan om handledarskap och registreringsbevis. Men i själva verket sköts detta av Transportstyrelsen – helt gratis. 

Efter att konsumentombudsmannen, KO, riktat sin uppmärksamhet mot företaget och Expressen skrivit om dess metoder har de ansvariga fått plocka ner sajten. Nu stämmer KO också de två männen bakom bluffen. 

Det är inte heller lätt att skilja trafikstyrelsen.com från Transportstyrelsen på Google.

LÄS MER: Blufföretaget lurar dig att betala för gratistjänster 

Bluffmakarna lurar tusentals kunder på miljoner

Det är svårt att komma i kontakt med personerna bakom trafikstyrelsen.com. Företaget som uppges vara ägare finns inte på riktigt, och på den angivna adressen i centrala Stockholm finns det inte något bolag som stämmer överens med namnet. 

Carolina Andersson, processråd på KO, arbetar nu med att sätta stopp för den vilseledande verksamheten. Hon är välbekant med metoden de använt sig av. I augusti stämde hon sidan trafikenheten.se – ett företag som bedrev ett likadant upplägg under fyra månaders tid. I domen från Patent- och Marknadsdomstolen står det att en man i 40-årsåldern lurat 10 000 personer att betala runt fem miljoner kronor för gratistjänster. Påföljden blev 400 000 kronor i böter och rättegångskostnader på 47 565 kronor. 

Enligt stämningsansökan mot Trafikstyrelsen har deras verksamhet varit i samma omfattning, med lika många köp per dag, om än under kortare tid. 

 

Den som går in på trafikstyrelsen.com nu möts av meddelandet ”hackad webbplats”.

Foto: Printscreen/Trafikstyrelsen.com

Mikael är en av alla som drabbats

Expressen har tidigare varit i kontakt med Mikael Uggla, en av alla som drabbats av Trafikstyrelsens fräcka knep. Efter en karriär inom Kriminalvården var hans plan att skaffa körkortstillstånd för att kunna sadla om till lastbilschaufför. 

Men det kom aldrig någon bekräftelse om att Mikaels ansökan inkommit till Transportstyrelsen. Och när han ringde myndigheten gick det upp för honom att han blivit lurad:

– När jag kom fram sa hon i andra änden att de inte fått in någon ansökan. Jag sa att jag hade betalt in 495 kronor, och då sa hon ”jisses, vi tar ingen kostnad för körkortstillstånd, så du måste blivit lurad”, berättade han efter händelsen. 

Mikael Uggla fick en dålig start på sin nya karriär som yrkeschaufför.

Foto: PRIVAT

LÄS MER: 10 lyxbilar som rasat i pris 

Svårt att komma åt blufföretagen

Det är svårt för KO att få bukt med bluffar av det här slaget av flera anledningar. Dels handlar det om att det inte är förbjudet att ta betalt för gratistjänster. 

– Det i sig inte förbjudet att sälja något som är gratis, men men det ska vara klart för konsumenten varifrån man köper något och i det här fallet tror man att man har kontakt med en myndighet. Det ska vara väldigt tydligt att det här inte är Transportstyrelsen. Bara genom namnet menar vi att man bryter mot marknadsföringslagen, säger Carolina Andersson. 

För det andra är det svårt att hindra de misstänkta från att skapa nya, liknande företag med nya namn när de som finns försvinner. Därför siktar KO inte bara på att sätta stopp för bolagens verksamhet, utan också att gärningsmännen får betala för bluffen ur egen ficka.

– Vi försöker få personerna bakom dömda så att de får höga viten personligen och inte kan starta andra sidor med liknande tjänster. Då börjar det svida rejält för dem, säger Carolina Andersson.