Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 sep 2018 17:00

Nu ska din bil lära sig att prata kroppsspråk

GÖTEBORG. Ett helt nytt standardiserat kroppsspråk för bilar.

Det ser Volvo som en nödvändighet för att göra självkörande bilar säkrare och accepterade.

Konceptbilen Volvo 360c kan både blinka, sucka och berätta att den ska köra.

Volvos nya konceptbil 360c är byggd för att vara helt självkörande, utan ratt och pedaler. Men det räcker inte att bilen har sensorer för att inte köra på fotgängare, cyklister och andra bilar.

De nya självkörande bilarna behöver också ha ett eget kroppsspråk.

– Människan har ögonkontakt med varandra för att bestämma vem som gör vad och komma överens. Vi behöver ersätta det med ett språk för bilarna, säger Volvos säkerhetschef Malin Ekholm.

LÄS MER: Volvo visar självkörande elbil – kan köra dig sovande 

Med hjälp av VR-teknik visar Malin Ekholm hur en Volvo 360c hämtar en person vid vägkanten, hur bilen kommunicerar med andra fordon och fotgängare och hur den med hjälp av olika ljud kan berätta för personen sina olika körlägen.

Tidigare har det mest handlat om att bilen ska varna andra trafikanter och kunna bromsa eller svänga undan. Nu vill Volvo ändra det till att bilen också ska kunna berätta för omgivningen vad den tänker göra. 

Runt bilen – därav namnet 360c – löper en ramp med ledlampor som indikerar bland annat åt vilket håll bilen ska köra. Till det finns specifika ljud som berättar när bilen står stilla, när den är redo för avfärd och när den tänker köra i väg. Ljuden är utprovade för bästa resultat. 

LÄS MER: Volvo och Mercedes närmar sig varandra 

En idé om ny standard

– Det finns ljud som är helt universella, som fungerar likadant oavsett vilken kultur du kommer ifrån. Vi kan också rikta ljud mot en viss person som behöver få veta att det kommer en bil, säger Maximilian Missoni, Volvos chef för exteriördesignen.

Det är ljuden och ljusrampen med speciella färger som Volvo vill standardisera tillsammans med andra biltillverkare.

– Det vi visar i dag är ett slags upprop för att starta den diskussionen, säger Volvos utvecklingschef Henrik Green.

Henrik Green tror också att i framtiden kommer bilarna att prata även med andra saker i trafiken. När Volvo visar hur en 360c varnar en gångtrafikant som ser ner i sin telefon kan det i framtiden bli så att även telefonen varnar fotgängaren för bilen, inte bara bilen.