Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du köpa flera militärfordon från Försvarsmakten

Terrängbil 11 är ett av fordonen som är till salu.
Foto: SFHM
Bland dem finns också en Bandvagn 202 E.

Är du intresserad av svensk försvarshistoria? 

I så fall har du chansen att uppdatera din vagnpark.

På Tradera säljer staten nu ut nio fordon som använts inom militären.

Det är Statens försvarshistoriska museer, SFHM, som nu säljer ut nio av fordon som tjänat den svenska Försvarsmakten på Tradera

Några av dem är civila, medan andra är kamouflagefärgade militärredskap. Auktionen slutar på söndag klockan mellan klockan 15:00 och 15:40 beroende på objekt, så nu är det sista chansen för den som vill lägga bud. 

Terrängbil 11

Bland de senare finns en klassisk Terrängbil 11 i fullt körbart skick med 4 200 mil på mätaren. Den har tidigare varit militärregistrerad, men ska även gå att registrera för civil användning. 

Modellen utvecklades av Volvo 1967 som en ersättare till Pltgb 903, mer känd som "Valpen". Bilen är ett så kallat gruppfordon med plats för förare och fem passagerare. Terrängbil 11 började masstillverkas från 1974 och kom att bli Försvarsmaktens vanligaste fordon. Fler än 10 000 exemplar uppskattas ha byggts.

Foto: SFHM

Bandvagn 202 E

Ett annat av militärfordonen är en Bandvagn 202 E. Mätarställningen är 691 mil, men åren har tagit ut sin rätt på det här exemplaret. Det har rostskador, spruckna gummihjul och saknar batteri. 

Modellen byggdes av det Volvo-ägda Bolinder-Munktell i slutet av 50-talet för att Försvarsmakten enklare skulle kunna få fram understöd i oländig terräng. Innan produktionen lades ner 1984 byggde man 5 000 exemplar av modellen. 

Foto: SFHM

Rolba M/75

Det kanske mest uppseendeväckande civila fordonet är den åtta meter långa snöslungan Rolba M/75 från 1969. Det är en så kallad försöksprototyp som aldrig kom i serieproduktion. 

Här är fordonet för dig som vill vara säker på att din uppfart är bättre snöröjd än grannens i vinter.

Foto: SFHM
Annons:
Annons: