Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 15 maj 2018 17:01

Volvo fasar ut dieselmotorerna

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Volvo kommer aldrig att släppa en ny modell som går på diesel, uppger vd:n Håkan Samuelsson i en intervju med Financial Times

Det är ett steg i den svenska tillverkarens strategi att på sikt bara bygga bilar med elmotor. 

Volvos dieselbilar säljer fortfarande bra i Sverige, men planen är att de på sikt ska fasas ut. Nu tar den svenska tillverkaren det första steget mot en fordonsflotta fri från det kontroversiella bränslet. 

I en intervju med den brittiska affärstidningen Financial Times berättar vd:n Håkan Samuelsson att nästa modell man visar upp för omvärlden, sedanen S60, inte kommer att ha dieselmotor som en valmöjlighet. Det gäller också för alla bilar som introduceras därefter. 

LÄS MER: Första testet: Så många getingar får Volvo V60 

Alla Volvo-bilar ska ha elmotor

Det är en del i den strategi som innebär att Volvo bara ska lansera bilar med el- och hybriddrift från och med nästa år. 

Dieselmotorerna släpper ut mindre koldioxid än de bensindrivna motsvarigheterna. I stället avger de högre halter av den farliga gasen kolmonoxid. 

Men enligt Håkan Samuelsson kan de moderna bensinmotorerna med hybriddrift komma ner på samma låga utsläpp av koldioxid. 

– Vi säger inte att diesel är smutsigare, men det är mer komplicerat och dyrare, säger Håkan Samuelsson till Financial Times.