Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 15 maj 2018 10:07

Nu återkallar Volkswagen tusentals bilar i Sverige

Seat Arona.

Seat Arona.

1/4

Foto: SEAT

Baksätet i Seat Arona.

Baksätet i Seat Arona.

2/4

Foto: SEAT

Seat Ibiza.

Seat Ibiza.

3/4

Foto: SEAT

Volkswagen Polo.

Volkswagen Polo.

4/4

Foto: VOLKSWAGEN

Finska tester avslöjade att säkerhetsbälten i Seat Arona, Seat Ibiza och Volkswagen Polo kan lösas ut när bilen svänger. Nu meddelar Volkswagen-koncernen att tusentals bilar återkallas.

I förra veckan skrev Allt om Bilar om de finska tester som upptäckt att nuvarande generation av Seat Arona, Seat Ibiza och Volkswagen Polo hade ett farligt säkerhetsfel. Säkerhetsbältet kan lösa ut när bilen svänger. 

Med tre medpassagerare i baksätet kan säkerhetsbältet för personen till vänster lossna av mittenpassagerarens tyngd när bilen svänger. Kraften som krävs är inte stor och det kan även hända när passageraren flyttar sig i sätet.

LÄS ÄVEN: Bilbältet kan lösa ut på modeller av Seat och VW 

5 558 bilar återkallas i Sverige

I ett pressmeddelande skriver nu Volkswagen-koncernen att de identifierat en teknisk lösning som innebär en ombyggd bälteslåsanordning. De uppmanar också sina kunder att inte använda mittsätet bak på berörda bilar innan de är utrustade med den nya bälteslåsanordningen.

I Sverige är det är 3008 Volkswagen-bilar och 2550 Seat-bilar som påverkas. Återkallningskampanjen startar inom de närmsta veckorna. Brev kommer att skickas ut till kunder för att boka tid hos auktoriserad Volkswagen- respektive Seatverkstad. Den ombyggda bälteslåsanordningen kommer att vara gratis för berörda bilägare. 

LÄS MER: Allt fler förgiftas av sina egna bilar