Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 jan 2017 15:22

Nu är Musks jättelika batterifabrik i gång

Foto: Tesla

Nu har den börjat leverera färdiga batterier.

Elon Musks jättefabrik för batterier till elbilar står klar att förse Tesla-bilarna med batterier.

Och med jättefabriken i gång ligger vägen öppen för folk-Teslan Model 3.

Den diamantformade jätteanläggningen utanför Reno i Nevada har ifrågasatts, som så mycket annat Teslas vd Elon Musk satt händerna i, men nu är den igång med sin produktion.

Första batterierna levererade

De första batterierna från Teslas så kallade Gigafactory, levererades i veckan. Tesla har därmed skaffat sig nödvändig produktionskapacitet för att börja bygga den billiga Tesla-modellen Model 3.

Men att Gigafactory börjar leverera batterier är inte bara viktigt för Tesla. Det betyder också att Tesla bryter en lång tradition där litiumjonbattier tidigare byggts i Kina, Japan eller Sydkorea.

Tesla driver fabriken tillsammans med japanska företaget Panasonic och i dag arbetar cirka 2 900 personer i fabriken som under året räknar med att anställa ytterligare 4 000 personer.

När fabriken går för högtryck nästa år ska den på egen hand ha dubblat världens produktion av lithiumjonbatterier.

Och kanske säger tidpunkten för de första leveranserna från Gigafactory ännu mer då det är tredje gången på kort tid som Tesla klarat en av Elon Musk lovad deadline. Teslas målsättning var att leverera 80 000 bilar under 2016 och trots att man "bara" klarade 76 230 så ses det senaste halvårets prestationer som ett bevis på att Elon Musk och Tesla förstått att de måste hålla vad de lovat i en större utsträckning än tidigare.

 LÄS MER: Studie: De flesta i USA vet inte att elbilar finns

Fabriken ska öka produktionen

Med Gigafactory ser Elon Musk också ut att kunna komma före den ambitiösa målsättning som bland annat investerare på Wall Street för några år sedan ansågs helt orimlig.

Nästa väldigt tuffa målsättning för Elon Musk blir nu att bygga batterier och bilar så att de klarar att leverera 500 000 Tesla Model 3 under 2018. För Model 3 ser det också ut som att Musk räknat fel på priset. Med Gigafactory i gång hade Musk räknat med att priset för batterierna skulle sjunka rejält vilket i sin tur var en anledning till att han kunde sänka priset för Model 3 till i USA låga 35 000 dollar.

Andra tillverkare av elbilar har låtit batteritillverkare som LG Chem och Samsung ta risken med priset för batterierna. Ingen annan har som Musk också tagit risken för tillverkning av de vitala batterierna. Men räknar Elon Musk rätt har han en klar fördel jämfört med konkurrenterna som inte har ett tydligt grepp om batteritillverkningen.

Gigafactory ska också användas för att bygga så kallade Powerpacks där Elon Musks affärsidé är att förse hem och städer med energilagring för att minska användningen av fossildrivna elverk. Tillverkningen av batterier till Model 3 ska inledas under andra kvartalet 2017, enligt Tesla.

I slutet av den här månaden ska Tesla börja leverera sitt batteripaket Powerwall 2 vilket tillsammans med flera nya avtal om att bygga solceller förvandlat Tesla från bara en biltillverkare till en tillverkare av ren energi.